Overweeg jij een overstap naar het basisonderwijs?

Wil jij ook het verschil maken voor een kind? Je draagt als leraar in het basisonderwijs volop bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Als leerkracht in het basisonderwijs is elke dag een nieuwe uitdaging. Iedere groep vraagt weer andere kennis, kunde en vaardigheden. En hoe bijzonder is het als kinderen zich jou nog steeds herinneren als ze groot zijn?

Oefen je nu een ander beroep uit en overweeg je in het basisonderwijs te gaan werken, dan is het zijinstroomtraject misschien wel geschikt voor jou. Je moet in het bezit zijn van een afgeronde opleiding (hbo of wo), beroeps- en maatschappelijke ervaring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voordat je een van de routes kunt volgen om als zijinstromer aan de slag te gaan: van onderwijsassistent tot opleiding leraar in het basisonderwijs of via de deeltijdpabo.

Het zijinstroomtraject bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Allereerst solliciteer je op een vacature. Op basis van het geschiktheidsonderzoek wordt gekeken of je de opleiding mag gaan volgen. De opleiding duurt vervolgens twee jaar en indien het afsluitende bekwaamheidsonderzoek positief is mag je voor de klas staan. Ieder zijinstroomtraject is maatwerk en er zijn vele instroomopties. 

Op de site van leraarinhetgooi.nl kun je meer lezen over de verschillende mogelijkheden. En lees je ervaringen van anderen die de overstap al hebben gemaakt.