Dichter Paul Celan.
Dichter Paul Celan. Foto: Bibliotheek Laren

Duitse poëzie over Jodenvervolging tijdens themacafé: ‘Beheersing van de Duitse taal is niet noodzakelijk’

Historie

LAREN - Tijdens de themaochtend bij Bibliotheek Gooi+ in Laren geeft Ad van der Lee op maandag 22 april een lezing in het kader van Nationale Dodenherdenking. Hierin staan dertien gedichten van Joodse schrijvers, die de nazitijd ofwel overleefd hebben of niet aan de gruwelen van de naziterreur zijn ontsnapt, centraal.

Er zal onder andere aandacht worden besteed aan één van de meest beroemde gedichten uit die tijd: Todesfuge van Paul Celan. Daarnaast worden er ook twee gedichten van Nobelprijswinnares Nelly Sachs besproken. “We completeren het geheel met Dagmar Nick, Alfred Kerr, Gertrud Kolmar, Hermann Hakel, Karl Kraus en Theodor Kramer. De niet-Jood Bertolt Brecht zal met een indrukwekkende song over het nazi-racisme niet ontbreken. De Joodse Nederlandse dichteres Judith Herzberg is vertegenwoordigd met het gedicht Helpman, 1944“, laat een woordvoerder van de bibliotheek weten. 

Antisemitisme

Tevens wordt ingegaan op de geschiedenis van het antisemitisme. “De actualiteit hiervan zal zeker niet ontbreken. Daarbij gaat het niet alleen om Duitsland, maar ook om Nederland. De Duitse gedichten worden uitgebreid door de spreker verklaard. Beheersing van de Duitse taal is handig, maar niet noodzakelijk.”

Iedereen kan de bijeenkomsten op de Brink 29 in Laren gratis bijwonen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Uit de krant