Fietstocht langs boerenbedrijven in Eemnesser polder.
Fietstocht langs boerenbedrijven in Eemnesser polder. Foto: AKOE

Fietstocht langs boerenbedrijven in Eemnesser polder

Mensen

EEMNES - De Agrarische Klankbordgroep van Eemnesser Ondernemers (AKOE) organiseert op zaterdag 20 april voor het eerst sinds 2019 weer een fietstocht langs verschillende boerenbedrijven door de Eemnesser polder.

Tijdens deze fietstocht van tien kilometer lang, krijgen deelnemers een beeld van hoe de agrarische sector eruitziet in Eemnes. Twee groepen fietsen een route fietsen langs vier verschillende bedrijven. De eerste groep vertrekt rond 09:30 uur onder begeleiding van twee meefietsende polderkenners. De tweede groep vertrekt rond 11:00 uur. De tocht in totaal duurt drie tot vier uur. 

Melkrobots

De fietsers starten bij de boerderij van familie Seldenrijk aan de Wakkerendijk 61. “Dat is een bedrijf met Black Angus runderen en een boerderijwinkel”, vertelt Kees Eek, lid van AKOE.

De volgende stop is bij het melkveebedrijf van de familie Majoor aan de Geerenweg 8. “Daar is te zien hoe de Montbeliarde koeien worden gemolken door twee melkrobots. Ook is daar aandacht voor de combinatie melkveebedrijf en weidevogelbeheer.” 

De route vervolgt langs het paardenopfokbedrijf van de familie van het Klooster aan de Geerenweg 10. “Hier krijgt men uitleg over het fokken van paarden. Daarnaast is er ook een pensionstal.”

Weidevogels

De een-na-laatste stop is het melkveebedrijf van familie de Jong op de Lange Maatsweg 2. “Daar worden de koeien nog in een traditionele melkstal gemolken. Hier is tevens een presentatie van het werk van Collectief Eemland te zien. Zij beheren samen met de boeren het weidvogelland om te zorgen dat er zoveel mogelijk goede voorwaarden zijn voor de weidevogels om hun jongen groot te kunnen brengen.” Als laatste fietsen de deelnemers langs het schapen- en vleesveebedrijf van de familie Eek aan de Meentweg 69a.

“Men hoeft niet op een droogje te zitten: er is voor iedereen een glas melk, een appel en een krentenbol”, sluit Eek af. 

Aan de tocht zijn geen kosten verbonden. Aanmelden moet voor maandag 15 april en kan via: fameek@casema.nl t.a.v. Kees Eek. Deelnemers krijgen een paar dagen van tevoren bericht in welke groep zij zijn ingedeeld.

Uit de krant