Afbeelding
Foto: Vincent Nicolaï

Ledverlichting op A1 tussen Naarden en knooppunt Eemnes; ongeveer 375 lampen vervangen

Buurt & Wijk

BEL - Rijkswaterstaat werkt vanaf maandag 8 april twee maanden lang aan de verlichting op de A1, tussen Naarden en knooppunt Eemnes. De huidige verlichting wordt door aannemer De Jong Zuurmond vervangen door ledverlichting. Weggebruikers en omwonenden dienen rekening te houden met hinder van de werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden worden over een stuk van 7,5 kilometer ongeveer 375 lampen vervangen. De nieuwe ledverlichting verbruikt minder energie en de lampen gaan ook langer mee. De gemiddelde levensduur van de nieuwe lampen is twintig jaar. De huidige verlichting is einde levensduur en dient vervangen te worden.

Overlast

Omwonenden in de omgeving van Laren, Naarden en Bussum kunnen enige overlast ervaren tijdens de werkzaamheden. Om de hinder voor de weggebruikers zo veel mogelijk te beperken, wordt er voornamelijk ’s nachts gewerkt. Het verkeer kan hinder ondervinden van rijstroken die worden afgesloten of een lokale snelheidsbeperking.

Tot de zomer vervangt Rijkswaterstaat de verlichting langs de Rijkswegen in Noord-Holland. Het aanbrengen van ledverlichting past bij de ambitie van RWS om in 2030 energieneutraal te zijn. Tussen 2022 en 2024 worden ruim 12.000 lampen vervangen. De verlichting, die op dit moment ‘s nachts 100 procent brand, wordt waar mogelijk gedimd naar 30 procent intensiteit in de verkeersluwe perioden tussen 23.00 en 5.00 uur wat een extra reductie op het energieverbruik oplevert.

Uit de krant