Wethouder Theo Reijn viert samen met kinderen uit Zuidpolder Boomfeestdag.
Wethouder Theo Reijn viert samen met kinderen uit Zuidpolder Boomfeestdag. Foto: Margot Brakel

Boomfeestdag in Zuiderpolder: ‘Samen regenwormen uitstrooien bij geriefbosje’

Natuur & Milieu

EEMNES - Kinderen strooiden afgelopen week, in het kader van Boomfeestdag, samen met wethouder Theo Reijn regenwormen uit bij het geriefbosje bij Zuidpolder.

Het geriefbosje, aan de watergang aan de zuidgrens van Zuidpolder, is langs het water uitgebreid met drie verschillende boomsoorten: de fladderiep, zomerlinde en ruwe berk. “Bij de bouw van project Zuidpolder is het geriefbosje in stand gehouden. Vroeger stond er bij alle boerderijen zo’n bosje. Daar werd het hakhout vandaan gehaald en vervolgens gebruikt in en rondom het huis”, vertelt Esméralda van der Laak, van Projectbureau Zuidpolder.

Uitstrooien van regenwormen

Tijdens Boomfeestdag hielpen kinderen wethouder Theo Reijn met het uitstrooien van regenwormen bij de jonge, net geplante bomen. Van der Laak: “Regenwormen zijn ijverige tunnelbouwers en graven tot wel drie meter diep. Voedingsstoffen komen door de wormengangen diep in de grond en bomen en planten nestelen hierin hun wortels zodat ze goed kunnen groeien en bloeien. De gangetjes lopen vol wanneer het regent. In droge tijden kunnen planten en bomen fijn gebruik maken van die wateropslag.”

Natuur in de wijk

Boomfeestdag is elk jaar weer een feestelijk moment om kinderen te betrekken bij de natuur in de wijk. “Dit jaar leerden ze dat regenwormen heel nuttig zijn. Dat was best wel eng met zo’n handje zand vol met krioelende wormen”, laat wethouder Reijn weten. “Om het leerelement op een leuke manier te versterken, kregen de kinderen geurige tijm- en bieslookplantjes mee. Leuk om thuis te planten, te verzorgen en om mee te koken.”

Kennismaken met buurtbewoners

Naast het strooien van regenwormen, maakten de kinderen ook een Boomfeestdag-kleurplaat die ze vervolgens overhandigden aan de wethouder. De kinderen met de mooiste tekeningen wonnen een prijs. “En niet alleen de kinderen hadden een gezellige middag, ook hun (groot)ouders en toekomstige bewoners van Zuidpolder maakten van de gelegenheid gebruik om kennis met elkaar te maken”, aldus van der Laak.

Uit de krant