Nico Wegter (D66 Laren) en zijn Blaricumse partijgenoot Carin Francken zijn voor één Gooistad.
Nico Wegter (D66 Laren) en zijn Blaricumse partijgenoot Carin Francken zijn voor één Gooistad. Foto: Bob Awick

D66 Laren en Blaricum dringen bij GS aan op herindeling tot Gooistad

Politiek

LAREN/BLARICUM - D66 Laren en Blaricum hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze liever direct fuseren tot Gooistad. Haarlem heeft ondertussen post gehad. "Als oppositiepartijen lijkt het ons van groot belang om uw voorgenomen besluit tot herindeling van de gemeenten tot uitvoering te brengen", schrijven D66-fractievoorzitters Nico Wegter (Laren) en Carin Francken (Blaricum) aan Gedeputeerde Staten (GS).

"In heldere bewoordingen om ons standpunt over te brengen zodat de provincie dit bij haar finale overweging kan betrekken", leggen ze uit.

De provincie heeft in haar brief van 8 november 2017 voorgesteld om Huizen, Laren en Blaricum te laten fuseren, maar volgens D66 zou het juist de slagkracht van deze drie gemeenten versterken wanneer ze tot één gemeente (Gooistad, red.) samengevoegd zouden worden. D66 laat de provincie weten dat er in de gemeenteraden van Huizen, Laren en Blaricum geen draagvlak is bij de zittende raadsleden. "In Laren en Blaricum zijn de zorgen en knelpunten, genoemd in de verschillende onderzoeksrapporten, door bestuurders op persoonlijke titel beaamd, maar dat kunnen zij door het ingenomen standpunt van de coalitiepartijen niet vrijelijk naar buiten brengen."

De democraten geloven in regionale bestuurskracht. "Onze inwoners zijn erbij gebaat als we gewicht in de schaal kunnen leggen", zegt Wegter.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant