Afbeelding
Foto: Pax kinderhulp Eemnes

Toch nog een klein feestje op Koningsdag met lekkernijen van de smulkraam

Mensen

EEMNES - Ook dit jaar heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid voor de viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Al voor het tweede jaar zitten de Oranjeverenigingen werkloos thuis en zijn er op Koningsdag nauwelijks festiviteiten. 

Ook de diverse goede doelen die op die dag met hun gebruikelijk acties geld of aandacht voor hun doel willen verzamelen, lopen die kans weer mis. Niet voor de mensen van de Stichting Friersdale-Eemnes die al jaren met een smulkraam in de Kerkstraat en op de Wakkerendijk staan. Dit jaar gaan ze samen met Pax Kinderhulp Eemnes de baksels thuis bezorgen.

Cookie drive-in

De twee goede doelen, die al vaker samen werkten, hebben inmiddels ruim ervaring met het aan de man brengen van lekkernijen. Onlangs werden er ruim 300 cheesecake taarten thuis bezorgd en werden er middels de ‘Cookie drive-in’ zelfs ruim 20.000 koeken verkocht. Ook wist Pax Kinderhulp Eemnes vorig jaar op Koningsdag alleen al 2000 oranje tompouces thuis te bezorgen. De goede doelen worden omarmd door de Eemnesser gemeenschap en met dit soort acties kunnen zij altijd op de steun van de burgers rekenen.

Zonnepanelen

Stichting Friersdale, genoemd naar de in Zuid-Afrika gelegen missiepost, zet zich al jaren in om het werk van Pater Wijnand van Wegen te ondersteunen. De Eemnesser pater is in 1968 met zijn werk in Friersdale begonnen en heeft met de steun van vele sympathisanten al veel bereikt. Op het ogenblik worden de verkregen donaties gebruikt om zonnepanelen te plaatsen bij de school en het Kinderhuis. In 2019 zijn er al 39 panelen geplaatst, maar door de gemiste inkomsten van twee afgelaste Polderlopen en de twee Koningsdagen loopt het project vertraging op.

Armeense kinderen

Ook de gebruikelijk acties van Pax Kinderhulp Eemnes lopen anders. De geplande vakantie van zo’n 25 kansarme Armeense kinderen is voor dit jaar geannuleerd. Doordat er niet tijdig begonnen kon worden met de voorbereidingen in Armenië zelf, gaat het dit jaar niet meer lukken deze groep kinderen naar Nederland te halen. Wel heeft de werkgroep afgelopen winter veel steun in de Armeense stad Stepanavan gefaciliteerd. Elke maand werden er bij zo’n veertig meest behoeftige gezinnen voedselpakketten bezorgd. Nog steeds wordt er elke maand 1.000 euro overgeboekt en worden er ter plekke door een tussenpersoon hulpgoederen gekocht en uitgedeeld. Uiteraard kunnen zij dus elke euro gebruiken en worden de inkomsten van Koningsdag gemist.

Smulkraam thuisbezorgd

Reden genoeg om deze twee goede doelen te ondersteunen en royaal de lekkernijen van de smulkraam te bestellen en thuis te laten bezorgen. Naast de gebruikelijke oranje tompouces zijn er heerlijke, door de mensen van Pax Kinderhulp Eemnes gebakken, oliebollen en appelbeignets te bestellen. Zowel de oliebollen als de tompouces worden verkocht met vier tegelijk voor de prijs van 4 euro. De grote appelbeignets bestelt men met twee tegelijk ook voor de prijs van 4 euro. 

Bestellen kan via www.paxkinderhulpeemnes.nl. Op de website staat alle informatie en kan tot zondag 25 april besteld worden. De werkgroepen doen hun uiterste best de bestellingen op Koningsdag vóór 10.00 uur thuis te bezorgen zodat iedereen met de heerlijke baksels van de smulkraam toch nog een beetje een Koningsdagfeestje kan beginnen.

Uit de krant