Bart van den Haak knipt het lint door in aanwezigheid van de bouwers en rector Loes IJkelenstam.
Bart van den Haak knipt het lint door in aanwezigheid van de bouwers en rector Loes IJkelenstam. Foto's: Bob Awick

Vier nieuwe lokalen Laar & Berg opgeleverd

Algemeen

LAREN - Laar en Berg heeft er vier nieuwe lokalen bij. Deze werden vanmiddag feestelijk opgeleverd. Als openingshandeling werd een 1,5 meterlint doorgeknipt door Bart van den Haak, bestuurder van de Alberdingk Thijm Scholen, waar de school deel van uitmaakt.

De vier lokalen zijn aan een bestaande vleugel van de school gebouwd op de eerste verdieping en de kosten zijn voorgeschoten door Alberdingk Thijm Scholen. "Normaliter is dat een taak van de gemeente, maar die baseert zich op het leerlingenaantal van 1 oktober van het jaar ervoor. Wij wilden het nu al doen en hadden het geld om het voor te financieren."

Coronacrisis
Tegelijkertijd met de openingshandeling waren er bier, bitterballen en haring voor de bouwers. "Normaliter doe je dat bij het hoogste punt, maar dat was midden in coronatijd, dus dat halen we nu in", laat rector Loes IJkelenstam weten. Door diezelfde coronacrisis kon wel lekker doorgebouwd worden, omdat er geen leerlingen in de school waren en er onbeperkt herrie kon worden gemaakt.

De school is blij dat de lokalen volgend schooljaar in gebruik kunnen worden genomen. Inmiddels zitten er 800 leerlingen op de school, inclusief die van de International School die er nu een aantal jaren gevestigd is. Die gebruikt zes lokalen. In totaal zijn er nu 24 leslokalen, 3 lokalen voor practica, een kuntstplein, een tijdelijk economic centre en twee gymzalen,

Stijgen
"We verwachten dat dit leerlingenaantal in de toekomst nog zal stijgen", zegt Van den Haak. "De school staat positief bekend vanwege het lesaanbod en de International School." Daarom is hij met wethouder Karin van Hunnik ook in gesprek over het Integraal Huisvestingsplan (IHP) dat de gemeente aan het maken is. "We hebben samen grote ambities. Niet alleen voor onze school, maar ook voor de rest van het onderwijs in Laren."

Laar en Berg is gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. In het gebouw zit nog veel enkel glas in stalen kozijnen. "Het ziet er prachtig uit, maar we willen in de toekomst ook een duurzaam schoolgebouw. We hebben het goed onderhouden, dus het ziet er nog goed uit, maar op een gegeven moment moet je er wel mee aan de slag."

Koeler
IJkelenstam sluit zich daarbij aan. "Je merkt dat het in de nieuwe lokalen een stuk koeler is dan in de oude lokalen aan de andere kant van de gang. Dat moet ook een keer aangepakt worden. Leraren en leerlingen zullen in de rij staan om in de nieuwe lokalen te mogen. Er zit ook een heerlijk raam in met uitzicht op het schoolplein, waar altijd wel wat te beleven valt."

Het schooljaar zit er bijna op en de komende weken worden de laatste opleverpunten aangepakt. Dan is de school klaar voor het nieuwe schooljaar. Door de versoepeling van de coronamaatregelen mogen alle leerlingen dan ook weer tegelijkertijd de school in, zonder van elkaar afstand te moeten houden. "Een heerlijk vooruitzicht", aldus IJkelenstam.

Diploma-uitreiking
Eerst is er nog wel een diploma-uitreiking voor de leerlingen die geslaagd zijn. "Die vindt op 1 juli plaats in vier shifts. De leerlingen mogen dan allemaal twee personen meenemen. De rest kan kijken via een livestream. De leerlingen mogen elkaar weer knuffelen, maar de ouders moeten wel afstand houden. Gelukkig kunnen we dit ook nog doen voor de geslaagden in deze coronatijd. Het is een bijzonder schooljaar geweest."


De lokalen zijn tegen de school aangebouwd. 

Uit de krant