Afbeelding
Foto: Pixabay

OM maakt procesafspraken met Larense verdachte van witwassen

Bedrijven

LAREN - In de rechtbank Zwolle stonden gisteren twee verdachten (een zakenman en een oud-medewerker van de ABN AMRO Bank) voor de rechter die verdacht worden van witwassen. De 75-jarige zakenman uit Laren zou meer dan 2 miljoen euro hebben witgewassen, bij de 69-jarige oud-medewerker van de bank zou het gaan om ruim 1.4 miljoen euro. 

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt beiden van nog twee feiten: belastingfraude en oplichting van de ABN AMRO in de periode van 2001 tot en met 2019. De verdachten hebben volgens het OM de bank voor respectievelijk meer dan 600.000 euro en meer dan 285.000 euro opgelicht. 

Het OM heeft met de verdediging van beide verdachten zogenaamde ‘procesafspraken’ gemaakt in de vorm van een voorwaardelijke gevangenisstraf. 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar voor de Larense zakenman en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 2 jaar voor de voormalig bankmedewerker.

Creditcards

Het bedrijf van de 75-jarige verdachte uit Laren ontwikkelde onder andere licenties en ontving hier van grote klanten licentievergoedingen voor. De 69-jarige verdachte fungeerde als inkoopmanager bij de ABN AMRO: één van de grootste klanten van het bedrijf. 

De zaak kwam aan het licht door het zogenaamde DCC-project van de Belastingdienst, waarbij wordt gekeken naar betalingen in Nederland met buitenlandse debet- en creditkaarten. Uit onderzoek van de FIOD is gebleven dat de verdachten tijdens hun zakendoen gebruik maakten van buitenlandse creditcards. Zij verklaarden echter dat alle transacties van het bedrijf in Nederland plaatsvonden.

Meer informatie leest u hier.

Uit de krant