Wordt de Zuidpolder groter?
Wordt de Zuidpolder groter? Foto: Vranz VanMaaren

College Eemnes wil versneld bouwen

Buurt / wijk

EEMNES - Het college van Eemnes wil de discussie van versneld bouwen bij de gemeenteraad en de bevolking aankaarten. De luxe financiële positie van Eemnes staat namelijk vanaf 2023 op de tocht.

Dat heeft te maken met een forse bezuiniging van het Rijk op het Sociaal Domein. Als het Rijk die gaat doorzetten, is binnen een aantal jaren de reservepot leeg en kampt Eemnes jaarlijks met een tekort van drie à vier ton. Tot 2022 kan Van Benthem - ook portefeuillehouder Financiën - deze klap opvangen door wat meer uit de grondexploitaties te halen en wat stelposten te schrappen. Hij verwacht echter binnen een jaar of vier te moeten bezuinigen. "En dat gaan de mensen merken." Bijvoorbeeld in het onderhoud van het openbaar groen en het wegenonderhoud.

Om voldoende geld in kas te krijgen, heeft Van Benthem de raad ook geattendeerd op een andere wijze van geld genereren. "En dat is een lastige discussie in Eemnes. Want wij sturen op een bepaald bouwtempo. Als je ietsje sneller bouwt, betekent dat een hogere algemene uitkering in meer ozb. Is dat slecht voor het dorp? Ik denk van niet." Het college wil echt geen 1.200 woningen gaan bouwen, maar wel minimaal 46 per jaar. Ook wethouder Theo Reijn (DorpsBelang) wenst een inhaalslag zodat de wachtlijst fors ingekort kan worden. De helft van de woningen zou dan in ieder geval naar Eemnessers moeten gaan. Komt er wellicht dan toch uitbreiding naar het noorden of zuiden?

Uit de krant