Volop vermaak in Laarder speeltuinen: bodems zijn loodvrij | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Volop vermaak in Laarder speeltuinen: bodems zijn loodvrij

  Buurt / wijk

LAREN - Het is warm, maar desondanks vermaken vele kinderen zich volop in de Speeltuin Ons Genoegen. Goed nieuws over de verschillende speelplekken in Laren kwam van wethouder Ton Stam. Hij liet weten dat bodems van speellocaties voldoende schoon en veilig zijn.

Dat blijkt uit bodemonderzoek van de provincie Noord- Holland om de loodgehalten in speelplaatsen te bepalen. "Dit is op basis van het advies van de GGD de beste categorie waarin de speellocaties ingedeeld kunnen worden", aldus Stam.

Aanleiding voor het onderzoek is dat op verschillende plekken in Nederland de bodems vol zitten met lood. Door de eeuwen heen is er veel lood gebruikt in huis en in de industrie. Bijvoorbeeld in verf, maar ook in waterleidingen.

Daarom deed ook Laren samen met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek mee aan een project 'Diffuus lood' van de provincie Noord-Holland naar de aanwezigheid van schadelijke hoeveelheden lood in de openbare ruimten. En dan in het bijzonder plekken waar kinderen komen, zoals speelplekken. Het doel is te zorgen voor een schone en veilige omgeving.

Uit studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de opname van lood in verhoogde concentraties een nadelig effect kan hebben op het leervermogen van jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar. Spelende kinderen kunnen het makkelijker opnemen dan volwassenen. Bovendien stoppen ze vaker vuile vingers of speelgoed in hun mond.

Maar uit het onderzoek blijkt nu dat de kinderen (en hun ouders) in Laren zich geen zorgen hoeven te maken. Speeltuineigenaren (speeltuinverenigingen en scholen) ontvangen persoonlijk de resultaten van de onderzoeken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>