Foto: Bob Awick

Feestweek Blaricum: 'Hou je alsjeblieft aan de huisregels'

  Buurt / wijk

BLARICUM - Blaricum staat vanaf volgende week zaterdag vijf dagen in het teken van de jaarlijkse feestweek. Daarbij roepen alle partijen - gemeente en horeca - op 'om het leuk en gezellig te houden voor iedereen'.

Normaliter valt zo'n mededeling in de categorie 'open deur'. Echter, burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum was na vorig jaar helemaal klaar met de overlast die de dronken jeugd zou hebben veroorzaakt. Het leidde tot een felle discussie met horecazaken Moeke Spijkstra, Het Vitus en d'Ouwe Tak (die vonden dat de overlast wel meeviel) over het programma van de feestweek editie 2019.

De drie horecazaken willen in de aanloop naar het evenement niet veel kwijt en verwijzen naar hun oproep op Facebook met de mededeling: 'Laten we er een fantastisch feest van maken en hou je alsjeblieft aan de huisregels van de gemeente Blaricum'.

In deze huisregels staat onder meer dat draag- en rugtassen niet zijn toegestaan, net als eigen drank, glaswerk en metaal. Jongeren zonder polsbandje krijgen geen alcohol en drugs/lachgas zijn verboden.
De Blaricumse kermis is er van maandag 19 tot en met woensdag 21 augustus. Het weekend ervoor zijn er dorpse activiteiten van de Oranjevereniging. Zaterdag zijn de drie horecazaken (tot 1.30 uur) wel open, maar dan wordt er alleen op eigen terrein gefeest. Er staan dan geen tenten en barren op straat.

Laatste puntjes op de i
Vertegenwoordigers van de gemeente Blaricum en de uitbaters van Moeke Spijkstra, Het Vitus en d'Ouwe Tak zetten volgende week de laatste puntjes op de i om van de zestigste Kermisweek in Blaricum een groot feest te maken. Duidelijk is dat niemand een herhaling wil van vorig jaar, al zijn de ondernemers nog altijd not amused over de uitlatingen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch na afloop van de 59ste editie en vervolgens dit voorjaar. In maart gaf zij aan dat het afgelopen moest zijn met alle overlast, die voor een groot deel zou worden veroorzaak door niet-Blaricummers.

Daarom wordt de zestigste editie 'een dode boel', was toen haar boodschap aan deze niet-Blaricummers. Het moest weer een feest worden voor de Blaricummers. De mededeling leidde tot boze reacties vanuit de horeca die aanvankelijk dreigden om de stekker eruit te trekken, maar nu alsnog meedoen.

Zondag is alleen Moeke Spijkstra open
En dus is er zaterdagavond alleen op de terrein van Moeke Spijkstra, Het Vitus en d'Ouwe Tak - en dus niet op straat - live-muziek (zeker geen bekende namen) en is zondag alleen Moeke Spijkstra open. Maandag, dinsdag en woensdag - dan is ook de kermis - zijn er extra activiteiten rondom de horeca, zoals drank- en broodjesverkoop. De 'laatste ronde' is om 01.30 uur. Belangrijke toevoeging: er is meer beveiliging om toezicht te houden en overlast te voorkomen.

Verder is er zaterdag overdag het ringsteken en voetbaltoernooi en 's avonds het vuurwerk. Zondag is er onder meer een vossenjacht voor solexen. Maandag is er opnieuw ringsteken en (vanaf 12.00 uur) de kermis. Dinsdag is er de familiereünie voor (oud)Blaricummers en woensdag zijn er onder andere de Blaricumse Volksspelen.

Meer berichten