Een paal ter hoogte van het nieuw te bouwen complex werd als protest neergezet.
Een paal ter hoogte van het nieuw te bouwen complex werd als protest neergezet. (Foto: Bastiaan Miché.)

Protest tegen hoge nieuwbouw hofje Verbindingsweg

  Buurt / wijk

BLARICUM - Blaricummers komen in verzet tegen bouwplannen van de Alliantie aan de Verbindingsweg. Er werd zaterdag een paal neergezet van 9 meter, de hoogte die de nieuwbouw zou krijgen. Aan de paal zit een brievenbus, waar iedereen een briefje in kan stoppen met zijn naam en adres om zo te protesteren.

In 1960 werd op de plek van de vervallen boerderij van de familie Raven - ‘Henk van Lossie’ - aan de Verbindingsweg een hofje van vijf woningen gerealiseerd, met een sobere uitstraling maar wel intiem, met veel groen en sociale woningbouw. Nu zou dit hofje van vijf woningen midden in het oude dorp tegen de grond moeten om plaats te maken voor ‘maar liefst twaalf woningen’, meldt het comité direct omwonenden Hofje Verbindingsweg/Middenweg.

Eenheidsworst-uitstraling
‘Efficiënter, hoger, minder groen… en minder karakter. Best wel prettig te wonen, maar met een eenheidsworst-uitstraling als van ieder willekeurig dorp. Dat is dan niet het Blaricum dat de hooggestemde gemeentelijke Strategische Visie 2030 zo mooi als ‘authentiek dorp in ’t Gooi’ aanduidt.’

Volgens het comité is het te slopen hofje karakteristiek voor de omgeving en typisch jaren ’60 en is het nieuwbouwplan een van de onzalige plannen die tot onrust leidt. Het zou gaan om nieuwbouw à la Brandweerkazerne aan de Verbindingsweg 13 met een nokhoogte van 9 meter. Dit in het kader van het Masterplan Middenweg.

Bouwkolos
‘Officieel is dit onzalige plan uit 2017 van tafel. Maar er lijkt achter de schermen gewoon aan te worden doorgewerkt. Immers, van de Brandweerkazerne die aan de Verbindingsweg 13 aan het verrijzen is, zijn de officiële bouwtekeningen gepubliceerd onder de titel ‘Middenweg’. Het Hofje Verbindingsweg zou dan de volgende prooi zijn op de weg naar een bouwkolos á la Brandweerkazerne’, meldt het comité op haar site dorpskarakter-blaricum.nl.

‘Met de makelaar van Fietol, voorheen tankstation Wed. B. Vos, wordt al gesproken over het gedeelte van hun terrein dat grenst aan de Verbindingsweg. De vraagt dringt zich op: waarom moet het Hofje Verbindingsweg worden gesloopt en plaats maken voor een bouwkolos, terwijl drie andere, identieke hofjes aan de Meentweg, Ludenweg en Hazeleger wel gerestaureerd kunnen worden binnen de huidige proporties?’

Dorpskarakter
Het comité deelt de mening van de gemeente dat er sociale woningen zijn nodig. Ook in Blaricum. Het vraagt zich echter af of dat ten koste gaan van het typisch Blaricumse dorpskarakter. Het wordt daarbij gesteund door de Stichting Karakteristiek Blaricum en inmiddels 150 inwoners die zich hebben gemeld via de brievenbus of online via de website.

Meer berichten