Wethouders De Boer-Leijsma en Reijn onthullen samen met bewoners de bronzen hond en kat.
Wethouders De Boer-Leijsma en Reijn onthullen samen met bewoners de bronzen hond en kat. Foto: Margot Brakel

Wethouders hebben kunst in Zuidpolder onthult

Buurt / wijk

EEMNES - Wethouders Wilma de Boer-Leijsma en Theo Reijn hebben woensdag het eerste kunstobject in de Zuidpolder onthult. 

Kunstenares Winnifred Mulders heeft een moment van oogcontact in brons vastgelegd tussen een hond en kat. De houding en uitstraling van de dierfiguren ‘trekt’ het oog van de voorbijganger automatisch van het ene naar het andere beeld. “Elk kunstobject is uniek, maar dat geldt in het bijzonder voor dit kunstwerk”, vertelt Wilma de Boer-Leijsma. “Dit is dan ook een waardevolle toevoeging aan de beleving van de openbare ruimte in Zuidpolder.”

Kunst in Zuidpolder

In Zuidpolder wordt veel aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. In het ontwerp is ook een aantal kunstuitingen opgenomen voor verfraaiing van de omgeving. Elke kunstuiting krijgt een eigen thematiek, zodat er sprake is van verscheidenheid. Theo Reijn: “De kunstwerken versterken de identiteit van Zuidpolder en Eemnes en stimuleren de ontmoeting tussen bewoners.”

Het leven in de polder

In Zuidpolder zijn locaties aangewezen voor plaatsing van diverse kunstobjecten. De locaties liggen in zogeheten zichtlijnen of bij plekken met veel voorbijgangers. De eerste kunstobjecten maken deel uit van een serie van tien dierornamenten met als thema: ‘Het leven in de polder’ die een plek krijgen op woninggevels en op entreekolommen bij parkeerterreinen. De kunstenaars komen uit de regio Eemnes. 

Heel enthousiast

Bewoners Lucinda en Sidney zijn heel enthousiast over het kunstwerk. “Wee zijn echte kattenliefhebbers en toen we hoorden dat er een kunstwerk van een kat op de gevel van dit huis kwam, dachten we meteen; dat moet ons huis worden! De beelden zijn erg mooi uitgevoerd en vormen samen een dynamisch, speels geheel. Het is een heerlijk huis en we vinden het speciaal dat er een kunstwerk aan verbonden is. Dat maakt het huis samen met het torentje uniek.’

Uit de krant