<p>Wilma Bekker, Brigitte Eek en Maarten van Vugt van het AED-regelteam.</p>

Wilma Bekker, Brigitte Eek en Maarten van Vugt van het AED-regelteam.

()

BuurtAED-actie in Zuidbuurt is geslaagd

  Buurt / wijk

EEMNES Het Herderstasje en de omliggende straten in Eemnes zijn sinds afgelopen zaterdag een BuurtAED rijker.

Negentig huishoudens hebben een bijdrage geleverd om dit te realiseren. Wilma Bekker, initiatiefneemster van de actie, heeft in augustus een oproep geplaatst in de buurtpreventieapp en gevraagd of er bewoners zijn die haar wilde helpen om een BuurtAED-actie te beginnen? 

“Dit apparaat is zo belangrijk, want het kan ook jouw leven redden! Buurtgenoten reageerden meteen enthousiast”, vertelt Wilma. “Een team werd aangesteld en met trots konden ze melden dat het de buurt is gelukt om binnen anderhalve maand het benodigde geld bijeen te brengen.” 

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten begonnen wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. Een AED is een automatische externe defibrillator, die wanneer het hart (bijna) stilstaat een elektrische schok geeft en zo het hart weer op gang brengt of in ieder geval het bloed doet circuleren tot de ambulance medewerkers zijn gearriveerd. Om dit apparaat te leren bedienen, wordt er binnenkort voor geïnteresseerden uit de buurt een reanimatiecursus met een AED georganiseerd in het Huis van Eemnes. 

“Zo zie je maar weer dat je samen veel kunt bereiken in een korte tijd! Veel dank aan de gemeente Eemnes voor hun bijdrage en de enthousiaste reacties van de deelnemende huishoudens!” Een buurtgenoot liet weten dat door de subsidie van de gemeente Eemnes en de grote groep deelnemers de kosten zeer binnen de perken bleven. Laten we hopen dat dit het beste nooitgebruikte tientje is’. De BuurtAED is zaterdag door handige handen uit de buurt geïnstalleerd.”

Meer berichten