Veertien appartementen op de plek van garagebedrijf Koot.
Veertien appartementen op de plek van garagebedrijf Koot. Foto: © Bob Awick

Raad van State kijkt naar bouwproject aan Laarderweg in Eemnes

Buurt / wijk

EEMNES Moet het bestemmingsplan voor de bouw van veertien dure koopappartementen voor ouderen aan de Laarderweg in Eemnes worden geschorst? De Raad van State kijkt daar nu naar op verzoek van een omwonende.

Voor de bouw is inmiddels een vergunning verleend aan bouwbedrijf Van der Wardt. Maar volgens Van der Wardt is er nog geen appartement verkocht, ondanks de grote belangstelling.

Veertien appartementen

De veertien appartementen komen op de plek van het huidige garagebedrijf Koot. Dat pand staat intussen grotendeels leeg. Het bestemmingsplan wordt door meerdere omwonenden aangevochten bij de Raad van State. Hun bezwaren worden later door de Raad behandeld. Een van de omwonenden heeft de Raad gevraagd om het plan alvast te schorsen, zodat de verleende bouwvergunning niet kan worden gebruikt. Ze ziet het bouwplan in deze omvang niet zitten. “Het nu geldende bestemmingsplan laat zes woningen toe. Dat vind ik prima”, zegt de bezwaarmaakster. Nu wordt ze geconfronteerd met een 11 meter hoog appartementengebouw op ruim zeven meter afstand van haar woning. “Als dit gebouw er komt, dan kunnen ze van voor naar achter in mijn huis en in mijn tuin kijken.”

Andere plek


De bouwhoogte en de massaliteit van het gebouw is niet alleen voor haar een probleem. Andere omwonenden vallen daar ook over. De Raad van State gaat vooral kijken naar de behoefte aan appartementen met een koopprijs tussen 400.000 en 700.000 euro. Bij een bouwproject van meer dan elf woningen is een gemeente verplicht om de behoefte te beoordelen en te kijken of het plan niet beter op een andere plek kan worden gerealiseerd.

Rollatorafstand

Volgens woordvoerders van de gemeente en Van der Wardt is de behoefte er zeker en een betere plek is niet voorhanden. “Zowel regionaal als in Eemnes zelf”, aldus een gemeentewoordvoerder. Maar de Raad van State is daar nog niet zo zeker van bleek tijdens de rechtszitting bij de Raad in Den Haag. De gemeente is ook afgeweken van het beleid om woningen voor ouderen op maximaal 500 meter ‘rollatorafstand’ van centrumvoorzieningen te realiseren. Die afstand is hier groter.

Compensatie

Overigens mag de gemeente van dat beleid afwijken. Het garagebedrijf heeft de gemeente wel 150.000 euro moeten betalen als compensatie voor het niet bouwen van meer betaalbare woningen. Dat geld stopt de gemeente in een fonds voor de bouw van sociale huurwoningen. De Raad doet binnen enkele weken uitspraak over het schorsingsverzoek.

Uit de krant