Afbeelding
Foto: Pixabay

Tijdens de donkere dagen zijn er meer inbraken

Buurt / wijk

BEL - In de wintermaanden slaan inbrekers vaker hun slag want ze hebben dan meer mogelijkheden om ongezien hun gang te gaan. Tijdens de donkere dagen heeft de politie dan extra werk omdat het aantal woninginbraken in deze periode toeneemt.

“Dat extra werk geldt vooral voor de extra inzet die de politie doet om de inbraken te voorkomen”, vertelt wijkagent Remco Wessels. “Zo zijn we onzichtbaar in de woonwijken aanwezig om de pakkans van inbrekers te vergroten, worden verdachte voertuigen gecontroleerd en wordt er snel op meldingen vanuit woonwijken over verdachte situaties gereageerd. De kans dat een woninginbraak wordt opgelost is helaas klein. Dat heeft ermee te maken dat woninginbrekers vanuit andere streken uit het land komen. Deze inbrekers plegen één of meerdere inbraken en vertrekken om pas maanden later weer terug te komen. Dat maakt het opsporen naar deze inbrekers lastig. Lokale inbrekers zijn makkelijker te ontmaskeren omdat de politie weet met wie ze samenwerken en welke voertuigen ze gebruiken.”

Lampje laten branden

Je kunt zelf maatregelen nemen om een inbraak te voorkomen. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht, en op slot, zitten. Als je niet thuis bent, zorg er dan voor dat het een bewoonde indruk heeft zoals altijd een lampje laten branden. Een inbreker kan namelijk in een donker huis makkelijk zijn gang gaan.

Ook is het belangrijk dat er goede buitenverlichting en hang- en sluitwerk is. Inbrekers houden niet van buitenlicht en door het juiste hang- en sluitwerk duurt het langer voor ze om binnen te komen. En help elkaar. Waarschuw jouw buren als zij hun huis onverlicht achterlaten of geen goede buitenverlichting hebben.

Zoekend rondloopt

Als je een verdachte situatie ziet, bel dan naar 112. Bijvoorbeeld als je iemand in de straat ziet die je niet kent en zoekend rondloopt of op de uitkijk staat. Als je snel reageert, kan de politie inbrekers op heterdaad betrappen en aanhouden om inbraken beter te voorkomen.

Uit de krant