Wethouder Theo Reijn plant samen met kinderen de eerste boom.
Wethouder Theo Reijn plant samen met kinderen de eerste boom. Foto's: Projectbureau Zuidpolder

Eerste boom geplant in Van Wijkplantsoen Zuidpolder

Buurt / wijk

EEMNES Samen met kinderen uit Zuidpolder heeft wethouder Theo Reijn woensdag de eerste boom geplant aan het Van Wijkplantsoen.

De boom die geplant is, is de Wilde kers met roze bloesems die eetbaar is, dus niet giftig, en erg populair bij vogels. Met het planten van de boom is de groene inrichting van het Van Wijkplantsoen begonnen.

Het grote plantsoen ligt centraal in het oostelijk deel van de Zuidpolder en wordt omzoomd door bomen die in het voorjaar bloesems dragen.

Bestuivende insecten
De bloeiende plantensoorten en speeltoestellen zijn samen met de bewoners uit dit gebied gekozen. Bij de plantkeuze is rekening gehouden met de aantrekkingskracht voor vogels en bestuivende insecten zoals vlinders en bijen.

Twee speelplekken
In het plantsoen komen twee verschillende speelplekken. Een voor kinderen van nul tot zes jaar en de andere voor de leeftijdscategorie zes tot twaalf jaar. De toegangspaden zijn geschikt voor kinderwagens en skatende kinderen.

“Buitenspelen is belangrijk voor de kinderen”, aldus wethouder Theo Reijn. “In heel Eemnes zijn wij bezig met het opknappen en uitbreiden van speelplekken om kinderen uit te dagen om buiten te spelen. Ook is het goed om de kinderen te betrekken bij hun woonplek en bij de natuur. Dit zijn leuke momenten om dit samen met hen in de praktijk te brengen.” Bij de inrichting van speelplekken zet de gemeente ook in op vergroening, dus geen stenen, maar gras. “En voor kinderen is het bijvoorbeeld ook leuk om van een boomstam te glijden of op te klimmen.”

Vuurhoed mee
Om zelf thuis te planten kregen de kinderen een ‘vuurhoed’ mee. “Zo’n plantsoen met bankjes en schaduw is straks, wanneer het weer veilig kan, ook een fijne plek voor (groot)ouders om elkaar spontaan even te zien. Goed voor de sociale cohesie.”

Samenwerking
Zuidpolder is een samenwerking tussen de gemeente Eemnes en woningontwikkelaars Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. en Heijmans Huizen.

Gefaseerd worden hier op termijn circa 500 woningen gebouwd. Op de website www.zuidpoldereemnes.nl is meer informatie te vinden over Zuidpolder en de wijze waarop het wordt ontwikkeld.

De kinderen zijn blij met de groene planten.

Uit de krant