Er ligt weer troep op het strand en de dure prullenbakken zijn gesloopt.
Er ligt weer troep op het strand en de dure prullenbakken zijn gesloopt. Foto's: Leo Schiltmans

Vernieling en vervuiling Stichtse strand ‘hoofdpijndossier’

Buurt / wijk

BLARICUM - Een hoofdpijndossier noemt Leo Schiltmans uit Blaricum de vernielingen en vervuiling van het Stichtse strand in Blaricum. Hij maakte gisteren foto’s van vernielde dure prullenbakken die er net een week geleden door de gemeente zijn teruggeplaatst.

“Herman van der Velden en ik strijden al jaren als een Don Quichot tegen de vernielingen en vervuilingen die daar het hele jaar door plaatsvinden, maar in alle hevigheid tot uitbarsting komen op zonnige dagen”, licht hij de foto’s toe.

Handhaven
“Tijdens het uitlaten van de hond waren wij elke morgen vroeg in de weer om het afval dat daar meestal in de late avonduren en ’s nachts wordt achtergelaten, op te ruimen. Ook maakten wij daar dan foto’s van en gaven deze door aan de gemeente Blaricum, met daarbij het verzoek meer te handhaven zodra de zon is ondergegaan.”

“Hetzelfde gebeurde met foto’s van grove vernielingen aan afvalbakken en het slopen van struiken en bomen om fik te stoken. Vaak was er sprake van een onbeschrijfelijke bende op het strand, evenals op de parkeerterreinen daar.”

Moedeloosheid
“Uiteindelijk zijn wij ermee opgehouden, puur omdat de moedeloosheid de overhand kreeg. De gemeente Blaricum heeft inmiddels een eenheid ingehuurd om deze klus te klaren. Desalniettemin gaan de vernielingen aan openbare voorzieningen en de vervuiling nog gewoon door en zijn er geen aanwijzingen dat de daders die daar tot in de late uren hun feestjes bouwen, worden afgeschrikt.”

“Zij kunnen daar blijkbaar altijd hun vrolijke gang gaan zonder vrees voor enige vorm van handhaving. Dit is een hoofdpijndossier voor de gemeente Blaricum, die dat strand natuurlijk graag in goede conditie houdt voor de vele zonaanbidders in de zomer.”

Harde kern
“Er zijn allerlei voornemens om nu eens daadwerkelijk tot actie over te gaan, maar voorlopig blijft het daar nog bij. Natuurlijk is het zo dat de meeste mensen, zeker overdag, zich keurig en sociaal gedragen. Maar er is blijkbaar een harde kern die zich niets aantrekt van gedragsregels en het dus verpest voor de mensen uit de wijde omgeving die daar plezierig willen vertoeven.”

“Pratend over de aangerichte schade, iemand moet de rekening betalen. Natuurlijk wordt dat afgewenteld op de burgers van deze gemeente en dat is oneerlijk en ontoelaatbaar.”



Uit de krant