Gemeente Eemnes:
Gemeente Eemnes: "Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de gemeente wil asbest uit de omgeving hebben." Foto: Pexels

Eemnes zet volgende stap richting aanpak asbestdaken

Buurt / wijk

EEMNES - De gemeente Eemnes is gestart met de aanpak van asbestdaken. “Asbest is schadelijk voor de gezondheid en de gemeente wil asbest uit de omgeving hebben”, meldt de gemeente. Om inwoners hierbij te helpen, wordt op 24 juni een online bijeenkomst georganiseerd.

Met behulp van luchtfotografie zijn alle daken in de gemeente in kaart gebracht. Op basis van deze scan is een inschatting gemaakt van woningbezitters met een asbestdak. Het gaat vooral om kleine daken die minimaal 25 jaar oud zijn, zoals daken van bijgebouwen of schuren. Deze woningbezitters zullen een uitnodiging voor de informatieavond ontvangen. 

Het informatieteam van de Omgevingsdienst regio Utrecht zal de gemeente ondersteunen bij de aanpak van asbest en de informatiebijeenkomst. Het team bestaat uit specialisten op het gebied van asbest. 

“Het verwijderen van een asbestdak is niet verplicht, maar wel verstandig”, deelt de gemeente Eemnes mede. “Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit daken. De vezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Naast gezondheid spelen ook financiële aspecten een rol. Zo kan het voorkomen dat een verzekering niet meer uitbetaalt bij storm, schade of brand aan een asbestdak.”

Eigenaren van asbestdaken kleiner dan 36 vierkante meter, mogen onder bepaalde omstandigheden het dak zelf verwijderen. Op www.asbestdakenopnul.nl staat hier meer informatie over. Inwoners die geen uitnodiging voor de informatieavond hebben ontvangen, maar wel meer willen weten over asbestdaken, zijn ook welkom op 24 juni. 

De bijeenkomst start om 19:30 en duurt maximaal anderhalf uur. Via www.eemnes.nl/aanpakasbest kunt u zich aanmelden.

Uit de krant