“De woonwijk is gebouwd in de jaren zeventig en is toe aan een opknapbeurt."
“De woonwijk is gebouwd in de jaren zeventig en is toe aan een opknapbeurt." Foto: Gemeente Blaricum

Herinrichting Bouwvenen van start: burgerparticipatie erg belangrijk

Buurt / wijk

BLARICUM - Het startsein voor de opknapbeurt van de wijk de Bouwvenen in Blaricum is gegeven. Bewoners kregen vrijdag 25 juni een brief van de gemeente hierover. Ze kunnen participeren in de fase van planvorming door een online enquête in te vullen. Hiermee zijn de voorbereidingen voor de herinrichting van de Bouwvenen gestart. 

“De woonwijk is gebouwd in de jaren zeventig en is toe aan een opknapbeurt”, schrijft de gemeente in de brief aan de bewoners. “In de wijk pakken wij als gemeente meerdere onderdelen aan, waaronder het groen, de speelplekken, parkeerplaatsen, fietspaden en wegen. Daarbij willen we de wijk ook direct verduurzamen en klimaatbestendig maken.” 

Wethouder Maria Klingenberg vertelt dat veel bewoners betrokken zijn bij de vernieuwing van de wijk. “Ik heb bijvoorbeeld contact gehad met jonge moeders die geïnteresseerd zijn in de speelplaatsen”, aldus Klingenberg. “De gemeente Blaricum heeft daarnaast al overal nieuwe armaturen geplaatst, maar de gemeente stelt de bewoners nog altijd vragen als: moet er nog extra verlichting bijkomen?”

Om bewoners meer bij de fase van planvorming te betrekken, heeft de gemeente een online enquête opgesteld. Bewoners kunnen deze tot 15 juli 2021 invullen, waarna de antwoorden gerubriceerd zullen worden. De vragenlijst gaat over alle onderdelen die de gemeente gaat aanpakken. “Ook wordt er gevraagd naar tevredenheid van mensen die in de wijk wonen”, ligt Klingenberg verder toe. “En wat ik de bewoners hoor, is dat ze het allemaal naar hun zin hebben in de wijk. Dat is fijn om te horen.”

Klingenberg vertelt dat participatie belangrijk is voor de gemeente Blaricum. “Ik denk dat het zelfs belangrijker is geworden in de afgelopen jaren. Mensen hebben tegenwoordig echt een mening over hun wijk. Iedereen heeft wensen en is mondiger geworden. Daarnaast vraagt de gemeente nu direct naar de behoeften van de bewoners. Ze hoeven niet zelf het initiatief te nemen om hun wensen kenbaar te maken.” 

De betrekking van bewoners maakt het proces volgens Klingenberg makkelijker. “Ik vind het heel fijn om contact te hebben met de inwoners”, vertelt ze, “want dan heb je echt het idee dat je dingen doet waar mensen op zitten te wachten.”

Het inrichtingsontwerp voor de wijk de Bouwvenen kunt u vinden op https://www.blaricum.nl/inwoners/Projecten_2/De_Bouwvenen

Uit de krant