Aan de westzijde van de A27 komt ter hoogte van de HOV-bushalte een P+R-terrein met fietsenstalling.
Aan de westzijde van de A27 komt ter hoogte van de HOV-bushalte een P+R-terrein met fietsenstalling. Foto: Gemeente Laren

Gemeenten volop bezig met voorbereidingen Hoogwaardig Openbaar Vervoer

Buurt / wijk

REGIO - De voorbereidingen van infrastructuur voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) zijn in volle gang. De gemeente Eemnes neemt haar deel voor haar rekening. Het ontwerp en vooral de realisatie van de HOV-infrastructuur zal ook gevolgen hebben voor Laren.

In 2018 heeft de gemeenteraad van Eemnes het ontwerp vastgesteld voor de aanpassing en aanleg van infrastructuur voor de snelle bus die eind 2022 moet gaan rijden tussen Huizen en Hilversum. De bus zal ook stoppen in Blaricum, Eemnes en Laren. 

Stand van zaken

De werkzaamheden op Larens grondgebied in en rondom Anna’s Hoeve zijn al ver gevorderd. Zo is de busbaan al grotendeels gereed. Het ontwerp van HOV-structuur in Eemnes wordt momenteel uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Hiervoor zijn diverse onderzoeken uitgevoerd zoals ecologische- en bodemonderzoeken. Andere onderzoeken, zoals stikstof- en akoestische onderzoeken, worden de komende weken uitgevoerd. Ook vindt overleg plaats met Rijkswaterstaat om de busbaan goed te laten aansluiten op de A27 en het kruispunt met de Verlegde Laarderweg. 

A27

Aan de westzijde van de A27 komt ter hoogte van de HOV-bushalte een P+R-terrein met fietsenstalling. Ook zal de aansluiting van de toe- en afrit van de A27 van verkeerslichten voorzien. Hiermee willen het Rijk, de provincie en de gemeente een oplossing bieden voor de filevorming op de afrit van de A27. 

Ingewikkelde puzzel

Het aanleggen en aanpassen van de infrastructuur voor zowel HOV, als Zuidersingel kan niet gelijktijdig plaatsvinden. Dan zou namelijk het verkeer tot in de wijde omtrek vastlopen. De uitvoering dient dus gefaseerd plaats te vinden. “Een ingewikkelde puzzel die op dit moment gelegd wordt”, aldus de gemeente Laren. 

De komende weken worden de noodzakelijke onderzoeken uitgevoerd, ontwerpen uitgewerkt tot bestek en uitvoeringstekeningen en vergunningsaanvragen voorbereid. Ook wordt het definitief ontwerp door het college van Eemnes ter vaststelling voorgelegd.  

Uit de krant