De Hertenkamp is een mogelijke plek voor een waterberging.
De Hertenkamp is een mogelijke plek voor een waterberging. Foto: Gemeente Laren

Laren Regenklaar goed op weg, ook weer nieuwe projecten op de planning

Buurt / wijk

LAREN - De gemeente Laren is volop bezig met de uitwerking en uitvoering van het zogenoemde Masterplan voor Laren Regenklaar. De gemeente meldt op 15 juli dat ze na de zomervakantie zowel een aantal lopende projecten afrondt, als een paar nieuwe projecten oppakt. 

Bij hevige regenbuien heeft Laren te maken met ernstige wateroverlast. Daarom is de gemeente het project Laren Regenklaar begonnen. Na een voorzichtige start eind 2020 kwam Laren Regenklaar in 2021 goed op stoom. “In het eerste half jaar van 2021 maakten we enkele straten en wegen regenklaar”, vertelt de gemeente. “Ook een behoorlijk aantal particuliere percelen en de Montessorischool zijn inmiddels klaar voor hevige regenbuien in de toekomst.” Voor de tweede helft van 2021 staat nieuwe projecten op het programma. 

Aanpassingen in straten

Komend najaar worden de regenpijpen aan de straatkant van de woningen van woningcorporatie Het Gooi en omstreken aan de Mees afgekoppeld. “Dat doen we door het regenwater naar het infiltratieriool af te voeren via een ondergrondse aansluiting van de regenpijp op een zogenaamde uitstroomkolk”, aldus de gemeente Laren. “Deze uitstroomkolk komt op de grens van elk perceel.” De gemeente wil dit ook doen voor de particuliere woningen aan de Hoefloo, Houtweg, Van Wulfenlaan, Hilversumseweg, Vredelaan en omliggende straten zoals de Breeweg, Logosberg en Verlengde Engweg. “De Hertenkamp is van dit gebied het laagste punt”, legt de gemeente uit. “Daarom onderzoeken we of we hier een waterberging kunnen aanleggen.”

Onder de Co Bremanlaan en een deel van de Harmen Voslaan zal een infiltratieriool worden aangelegd. Dit zal ook gebeuren onder de straten van de Houtweg, Hoefloo en Stationsweg. Met behulp van nieuwe regenwaterkolken zal water dat op straat valt op De Sparren straks niet langer in het riool stromen, maar naar verticale boringen met infiltratiefilter. 

College de Brink

Ook College de Brink kampt met wateroverlast bij zware regenval. “We zijn bezig met het uitwerken van een oplossing die dit probleem verhelpt en tegelijkertijd het riool ontziet”, meldt Laren. “Dit najaar gaan we hier nieuwe stappen in zetten. Dan willen we ook bij andere panden en woningen in de directe omgeving van de school aan de slag met maatregelen, in overleg met de gebruikers en eigenaren.” 

Op www.larenregenklaar.nl vindt u meer informatie. Heeft u vragen? Neem contact op met Team Laren Regenklaar via regenklaar@laren.nl.

Uit de krant