Bewoners Bijvanck op safari door hun wijk (2020).
Bewoners Bijvanck op safari door hun wijk (2020). Foto: Gemeente Blaricum

Plan van aanpak project Bijvanck: “De volgende fase is een bouwteam”

Buurt / wijk

BLARICUM - Het college B&W Blaricum heeft afgelopen maand het plan van aanpak voor de reconstructie van de Bijvanck vastgesteld. Het plan van aanpak beschrijft het geplande proces van voorlopig ontwerp naar realisatie. Zoals de uitgangspunten voor het plan nu zijn, vindt er alleen vervanging van het riool plaats waar dat noodzakelijk is. 

Visie voor de wijk

De gemeente heeft gekozen voor een integrale aanpak van de wijk, met als doel het verduurzamen van de openbare ruimte. “Ons doel is een gerealiseerde leefomgeving die zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van de bewoners binnen de mogelijke uitgangspunten en kaders”, meldt de gemeente in het plan van aanpak, “en een leefomgeving waarin de ambities op het gebied van mobiliteit, groen en klimaatadaptatie, circulaire economie en energietransitie vertaald zijn.” Kort gezegd: een inrichting die weer meegaat voor de komende veertig jaar.

Afgeronde fase: voorlopig ontwerp

Het voorlopig ontwerp voor de Bijvanck is op 1 juni 2021 vastgesteld door de Blaricumse gemeenteraad. Om tot dit ontwerp te komen zijn er wijksafari’s georganiseerd en is het voorlopige plan gepresenteerd aan de bewoners van de Bijvanck door middel van een digitale bewonersavond. De fase is onder leiding van ingenieursbureau Sweco uitgevoerd. 

Het gebied in de Bijvanck wat opgepakt wordt bestaat uit 63 woonstraten en twaalf fietspaden. Het centrum van de Bijvanck en de parken rondom de wijk zitten niet in de integrale aanpak. 

Plannen

In het plan van aanpak beschrijft de gemeente Blaricum al wat concrete plannen voor de wijk: “Doorlopende fietspaden worden uitgevoerd in donker rood asfalt en doorlopende wandelpaden in okergeel asfalt. Alle openbare verlichting is al vervangen door ledverlichting, maar bij de reconstructie wordt er wel rekening gehouden met het bijplaatsen van enkele masten. Een deel van het voedingsnet voor de openbare verlichting wordt ook vervangen en alle verharding en groen - behalve bomen - gaat eruit en wordt opnieuw ingericht.”

Het bestuur en de ambtelijke organisatie hebben ook de wens om zo snel mogelijk glasvezel te laten aanleggen in de Bijvanck voordat de integrale aanpak start. Vanuit de gemeente wordt hier volop op gestuurd. Voor de energietransitie is dan ook ruimte in de ondergrond gereserveerd. De haalbaarheid van de energietransitie wordt nog onderzocht en voorgelegd aan het college en de raad. 

Aankomende fase: bouwteam

Voor de komende fase is gekozen voor een werkwijze in de vorm van een bouwteam. “Het doel van het bouwteam is om succesvol samen in sterk teamverband, met vertrouwen op elkaar, op een open en transparante manier het werk voor te bereiden en uit te voeren”, legt de gemeente Blaricum uit. “Dat doen we door met deze werkwijze onder andere in een vroeg stadium de mogelijkheden en onmogelijkheden van de fase van uitwerken te inventariseren. En door de aannemer in een vroeg stadium kennis te laten maken met de wensen van de bewoners, zoals deze vertaald zijn in het voorlopig ontwerp.”

Welke concrete stappen zullen dan nu genomen worden? De gemeente Blaricum meldt: “De komende tijd stellen we met Sweco de documenten op die nodig zijn om tot een selectie van een aannemer te komen. Dit duurt vier maanden. De selectie van een aannemer zal vijf maanden in beslag nemen. Het bouwteam zal één tot anderhalf jaar nodig hebben om tot een plan te komen voor uitvoering. Deze periode is nodig om alle onderzoeken uit te voeren, alle participatie met bewoners en overige derden uit te voeren en de plannen tot op detailniveau uit te werken.” Zo zal er ondergronds en bovengronds waterproblematiek nader worden onderzocht. Dit zal gedaan worden door middel van grondwateronderzoeken en afstromingsmodellen. Hieruit volgen maatregelen die vertaald worden in het ontwerp.

Na de één tot anderhalf jaar stopt het bouwteam en start de uitvoering van het project, die naar verwachting zes tot zeven jaar zal duren. 

Uit de krant