Anne-Marie le Buhan en wethouder Ton Stam proosten op de samenwerking.
Anne-Marie le Buhan en wethouder Ton Stam proosten op de samenwerking. Foto: Gemeente Laren

Buurtbewoners willen graag verder met geitenweitje Melkweg/Jordaan

Buurt / wijk

LAREN - De familie de Ruiter-Zwanikken kan door een verhuizing niet meer voor het stuk openbare grond en dieren daar nabij Melkweg/Jordaan zorgen. Buurtbewoners gaan het overnemen.

De familie heeft er tientallen jaren met veel plezier voor gezorgd. Toen de wethouder met een oproep kwam aan buurtbewoners om mee te denken over de toekomst van dit perceel, gaf een grote groep bewoners gehoor.

Na een inspraakmiddag gehad te hebben, is er door de bewoners een plan uitgewerkt om verder te kunnen gaan met de dierenweide. Het voorstel was namelijk om de zorg over te dragen aan de Stichting Geitenweitje Laren. Dit wordt door de gemeente gesteund en deze is op 28 maart 2022 met de stichting een nieuw huurovereenkomst aangegaan. 

Enthousiasme 
Wethouder Ton Stam is in ieder geval heel enthousiast over dit voorstel: “Ik ben zeer verheugd dat een groot aantal enthousiaste inwoners hebben meegedacht tijdens een inspraakmiddag over de zorg en beheer voor het geitenweitje. Het buurtteam ´Vooruit met de Geit´ heeft met veel passie en toewijding hiervoor een plan opgesteld.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat zij de Stichting Geitenweitje Laren actief zullen steunen om zorg te dragen voor een duurzame toekomst van de wei. Op deze manier blijft deze dierenweide een genot voor jong en oud.”

Extra dieren
Anne-Marie le Buhan, oprichter van de Stichting Geitenweitje Laren, is van plan om nog een extra toevoeging aan de dierenweide te maken. Zij wil nog twee minivarkens, twee schapen en enkele kippen (géén haan) toevoegen. De huidige dierenverblijven kunnen na een grondige opknapbeurt nog in gebruik blijven vanwege een eenmalige financiële bijdrage van de gemeente.

De leden van buurtteam ‘Vooruit met de Geit’ wonen allemaal aan of dichtbij de dierenweide, waardoor er in geval van nood snel ingegrepen kan worden. De meeste bewoners komen er ook meerdere keren per dag.  Kijk voor meer informatie op hetgeitenweitje.nl.

Uit de krant