Jonge carspotters worden aangesproken door de politie.
Jonge carspotters worden aangesproken door de politie. Foto: Bob Awick (archief)

Laren pakt maatregelen verkeersoverlast Brink weer op als het nodig is

Buurt / wijk

LAREN - Het college van burgemeester en wethouders in Laren heeft de gemeenteraad bijgepraat over de aanpak van de verkeersoverlast in Laren. Het wil de genomen maatregelen weer oppakken als het nodig is.

De ‘stevige verkeersoverlast’ op de Brink in Laren is er sinds 2020 en bestaat uit veel jonge autospotters die de weg oprennen en overmatige geluidshinder van voornamelijk luxe of opgevoerde voertuigen.

Dit zorgde voor gevaarlijke verkeerssituaties en veel geluidsoverlast van voertuigen die onnodig toeren maakten in een poging om omstanders te imponeren.

Extra inzet
Het college heeft in 2021 extra ingezet om de verkeersoverlast op de Brink terug te dringen en de verkeersveiligheid te verbeteren middels verkeersregelaars en particuliere beveiliging.

Het college constateerde, na overleg met politie, boa’s en medewerkers van de afdelingen verkeer en openbare orde en veiligheid, dat enkel handhaven en/of informeren onvoldoende soelaas bood.

Toegangswegen afgesloten
Daarom werd  besloten een tweetal toegangswegen naar de Brink af te sluiten, in samenhang met inzet van ‘hosts’, verkeersregelaars, politie en boa’s.

De inzet heeft tot en met de maand september gewerkt, waarbij telkens is geëvalueerd en de maatregelen telkens aangepast zijn op grond van waarnemingen ter plaatse en reacties van inwoners en ondernemers. Daarnaast is ingezet op communicatie op straat en via sociale media.

Aanpak effectief
‘Door de gekozen inzet is de rust afgelopen jaar in belangrijke mate teruggekeerd en daarmee effectief geweest. Deze aanpak wordt daarom ook volgend jaar ingezet als de omstandigheden daar aanleiding toe geven’, laat het college de raad weten.

‘De gepleegde inzet is na september gestaakt, omdat de overlast vanaf de maand oktober nagenoeg nihil is geworden.’

Drukte neemt weer toe
Op dit moment komen weer berichten, onder andere van de politie, dat de drukte weer toeneemt. Indien er opnieuw onveilige situaties ontstaan zullen op drukke momenten de bekende maatregelen worden genomen om de toestroom tegen te gaan.

Uit de krant