Een Telraam op een raam met uitzicht op een straat met verkeer.
Een Telraam op een raam met uitzicht op een straat met verkeer. Foto: Aangeleverd

Nieuwsgierige bewoners kunnen meedoen aan de verkeerstelling in eigen straat

Buurt / wijk

EEMNES - Eemnessers kunnen het verkeer in hun eigen straat tellen. Samen Meten Utrecht zoekt namelijk nog een aantal deelnemers.

Er zijn weer nieuwe ‘Telramen’ beschikbaar vanaf 30 mei. Dit kleine apparaatje wordt geplaatst op het raam. Het telt dan automatisch de fietsers, voetgangers, auto’s en het vrachtverkeer dat het huis passeert. 

Gewone straten
Verkeersmetingen vinden meestal plaats op hoofdwegen. Van gewone straten in gewone wijken is nog maar weinig verkeersinformatie beschikbaar.

Met Telraam zijn allerlei interessante meetmomenten te bedenken. Bijvoorbeeld rondom de wekelijkse markt, nieuwe woningbouw of de opening van een supermarkt is het interessant om het verkeer in kaart te brengen.

Ook gewone straten en gewone periodes zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor de vergelijking tussen straten en wijken. 

Deelnemen
Op dit moment doen al 60 bewoners mee aan het Telraam-netwerk in de provincie Utrecht. Vanaf 30 mei zijn er dus nog eens 100 Telramen beschikbaar. Het einddoel is een Telraamnetwerk in alle gemeenten van de provincie Utrecht.

De voorwaarden om mee te doen, is een raam op de eerste of tweede verdieping met vrij uitzicht op de straat. Deelnemers krijgen het Telraam voor een jaar in bruikleen. Iedereen kan zich aanmelden, per gemeente zijn er ongeveer tien telramen beschikbaar.

Burgermeetproject
Telraam is een burgermeetproject in het kader van Samen Meten Utrecht, een groeiend netwerk van burgerwetenschappers die meten aan de kwaliteit van hun leefomgeving.

Meer informatie over het project is te vinden op samenmetenutrecht.nl. Aanmelden kan tot en met 15 mei via samenmetenutrecht.nl/project/telraam. Eind mei krijgen geïnteresseerden bericht of hun raam geschikt is voor deelname.

Uit de krant