Het park verloedert en dat zijn de bewoners zat.
Het park verloedert en dat zijn de bewoners zat. Foto: Aangeleverd

Een weekje Larens Pastoor Hendrikspark, dat verloedert

Buurt / wijk

LAREN - Bewoners van Laren ergeren zich aan jongeren die troep achterlaten in het Pastoor Hendrikspark.

Een paar bewoners hebben daarom op verzoek vastgelegd wat er zich in een week afspeelde in het park.

Het leest als een dagboek in romanvorm, maar het is een noodkreet om actie. Met lede ogen zien ze aan wat er gebeurt. Het park verloedert, ondanks de aanwezigheid van een prullebak slingert er van alles rond.

Vrijdagmiddag
De marktkooplieden pakken hun spullen weer in, de straatreinigers doen hun werk en het plein en de omgeving hervinden hun rust. Op een der traptreden van Pastoor Hendrikspark 35 zet zich een tiener, na haar fiets tegen de heg te hebben geplaatst.

Zij heeft zichtbaar op afspraak, in berustende afwachting. Daar verschijnt inderdaad een leeftijdgenoot op een keurige scooter. High five. De afspraak zet zich naast de trapzitter. Ze haalt doosje uit haar jack. Twee stickies.

Pilletjes
In kalm gesprek genieten beiden van hun rookwaar. Scooterlady haalt uit haar andere zak een plastic doorzichtig doosje. Kleurrijke pilletjes, witte en blauwe. Toont die. Kennelijk voor de verkoop.

Verplaatst zich met vriendin achterop. Naar de gebruikelijke samenkomstplaats op de gemeentelijke weide langs de Eemnesserweg. Daar bevinden zich reeds een tiental leeftijdgenoten.

Prullenbak onbenut
Fietsen en scooters op het gras. Overwegend jongeren. Druk gegroet. High five en langdurige mondkussen. Zakken chips. Ander eetbaar spul. Veel blikjes met aannemelijk energiebrengend genot.

Men deelt veel afgescheurde verpakkingen. Lege blikjes en plastic flesjes vinden hun weg naar het grasveld en de achtergelegen ruimte naast de bomen. De aanwezige vuilnisbak tussen de twee bankjes waar de jongelui op zitten, blijft onbenut.

Vrijdagavond
Er bleven nog enkele koppels achter, deels achter de bomen. Men verveelt zich kennelijk niet, getuige de door de wind vervoerde geluiden.

Zaterdagochtend
Een bewoner van het Pastoor Hendikspark wandelt over het grasveld op weg naar de Eemnesserweg. Hij is onaangenaam verrast door de rotzooi op het gazon en in en bij de bankjes.

Maandagmiddag
Een andere bewoner van het Pastoor Hendrikspark begeeft zich naar de vaste ontmoetingsplek van de jongeren. Spreekt hen aan en wijst op de ongebruikte vuilnisbak. Hoon valt hem ten deel: ‘die kunt u ook gebruiken’.

Dinsdagmiddag
Enkele bewoners ontfermen zich over het inmiddels verder verspreide vuilnis. Er heeft zich ook vandaag weer die kleine, blauwe personenauto langs de zijkant van het grasveld gewurmd en die is over het grasveld doorgereden naar de groep jongeren.

Het vergt weinig verbeelding te veronderstellen dat de kleine envelopjes die de chauffeur uit het raam overhandigt aan gretige handen geen voetbalplaatjes vertegenwoordigen. Het ‘dealen’ is ook tot het Pastoor Hendrikspark doorgedrongen.

Woensdagavond
Ook de ruimte buiten de kelders tussen het Sint Jansgebouw en de dokterspraktijk zijn geliefde plekken geworden voor allesbehalve fatsoenlijk vertoeven.

Donderdagavond
Bewoners van het Pastoor Herdrikspark tonen in meerderheid een verlangen naar een adequaat ingrijpen door de overheid inzake het nu reeds jarenlang voortduren van bovenomschreven situatie.

Waar tekort aan menskracht het surveilleren en ingrijpen zal beletten, pleit de nu Laren onwaardige situatie voor het ontoegankelijk maken van de gewraakte plekken.

Afbeelding
Uitgebreide kunstexpositie bij Gijselman Exposities met diverse werken Cultureel 20 uur geleden
Afbeelding
Ex-stadsdichter Gerard Wortel en cellist Bas van Waard in Brinkhuis Cultureel 18 mei, 16:55
Afbeelding
Samen genieten van het Goede Buren Diner in Eemnes Mensen 18 mei, 12:42
Afbeelding
Thema Sint Jansprocessie ‘Op de weg van de Vrede’ Cultureel 18 mei, 07:32
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding dominee Job de Bruijn Mensen 17 mei, 16:32
Afbeelding
Aanpassingen tracé snelle bus in Blaricummermeent Algemeen 17 mei, 15:40
Afbeelding
Twee dagen schaapscheerdersfeest bij Goois Natuurreservaat Natuur en Milieu 17 mei, 07:30

Uit de krant