Tips over duurzaam leven van Andreas Grunwald.
Tips over duurzaam leven van Andreas Grunwald. Foto: BPV de Ploeg

Geslaagde informatieavond buurtpreventievereniging de Ploeg

Buurt / wijk

LAREN - Buurtpreventievereniging (BPV) de Ploeg heeft 10  mei na twee jaar weer een informatieavond georganiseerd in de openbare lagere school aan de Melkweg 42 met dezelfde naam.

Het was een geanimeerde bijeenkomst waar zo’n 30 mensen inleidingen van Hans Schotsman, wijkbrandweer Laren, en energiecoach Arnold Grünwald volgden.

Brandbeveiliging
Hans Schotsman gaf tips voor brandbeveiliging en gevaren van bijvoorbeeld oplaadbare apparaten door. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op alle verdiepingen van een huis verplicht. Dat geldt (nog) niet voor CO2 melders maar die zouden ook levens sparen.

Een CO2 melder moet in een ruimte met een open haard op neushoogte hangen. Wie een CV ketel heeft, moet de melder daar wel hoog hangen omdat die ruimte meer warmte vasthoudt.

Preventiemaatregelen
Verdere preventiemaatregelen zijn een deken en eventueel een poederblusser. Deze laatste kan echter op de lange duur weer door het verspreide poeder brandgevaarlijk zijn.
Tips waar iedereen wat aan heeft zijn:
-Maak samen met uw gezinsleden een vluchtplan waarbij u moet denken aan:
*de vluchtroute,
*waar spreken wij af als we moeten vluchten,
*waar liggen de sleutels.

De brandweer geeft gratis advies en is bereikbaar via BrandweerGooiVecht.nl, Groene Gerritsweg 2 in Laren of 035-6885552.

Duurzaam leven
Daarna gaf Andreas Grunwald uitleg over het reilen en zeilen van de Hut van Mie-groep Energie Samen. Zij ondersteunen inwoners van Laren en Blaricum bij de inventarisatie van (on)mogelijkheden om duurzaam te gaan leven.

Zij kunnen adviseren om collectief zonnepanelen in te kopen, maar hebben veel tips verzameld hoe men duurzamer kan gaan leven. De diverse coaches zijn te bereiken via hutvanmie.nl. Voor wie een duidelijke vraag stelt, zoekt men daar de best passende coach bij.

Politie
Ook Remco Wessels van de Politie Laren had nog enkele adviezen voor de aanwezige leden van de BVP. “Als je dan toch je huis gaat renoveren, denk dan weer eens aan het politiekeurmerk aangaande het hang en sluitwerk.” Hij liet ook weten dat er een wissel in het politiekorps is geweest: Remco heeft als collega Michelle Kamerbeek gekregen.

De buurtvereniging kent een eigen WhatsApp groep en kan nog meer leden gebruiken. Lid worden kan door opgave van naam, adres en telefoonnummer via secretariaat@bpvdeploeg.nl. Er is ook een website: bpvdeploeg.nl.

Uit de krant