Joke Bruijs en Ronald Douglas zingen het duet ‘Weet je nog wel die avond in de regen’.
Joke Bruijs en Ronald Douglas zingen het duet ‘Weet je nog wel die avond in de regen’. Foto: Andries Anderiesen

Uitverkocht Singer geniet van jubileumconcert The Ramblers

Cultureel

LAREN - In een uitverkochte Singer Concertzaal gaf het ooit zo beroemde radio-orkest The Ramblers afgelopen zondag zijn jubileumconcert. De band bestaat 95 jaar en dat betekent dat ze tegelijk met de omroepzuilen in de jaren 20 van de vorige eeuw zijn opgericht.

Dat ze nog bestaan is in feite een wonder. Eveneens wonderlijk is de opmerkelijke aantrekkingskracht die The Ramblers nog steeds hebben op het publiek, van wie circa 400 bezoekers mogelijk hun vrees voor Corona toch hadden overwonnen om naar Singer te komen. Onder de genodigden bevonden zich cultuurwethouder Marlous Verbeek uit Huizen en de Larense wethouder Ton Stam van o.m. ruimtelijke ordening.

“Spannend was het wel”, vertelt voorzitter Frans Bianchi van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen doelend op de onzekerheid die het kabinet Rutte mee zou komen over welk type lock down het bewind in gedachten had. Maar de theaters mochten hun programma’s voortzetten, zij het met enige lastige beperkingen. De  gok die de Kunststichting als concertorganisator had genomen pakte uiteindelijk uitzonderlijk goed uit. “Gelukkig hebben we ook financiële steun gehad van het Prins Bernhard Cultuurfonds en van Hagedoorn Makelaars uit Laren, dat gaf zekerheid,” aldus Bianchi.

Een gouden greep bleek ook de medewerking van Joke Bruijs en Ronald Douglas. Joke had een paar jaar geleden al een hele theatertour met The Ramblers gedaan.  Ronald Douglas heeft ook een lange historie als Ramblersvocalist. Het werd een feest van herkenning, waarvan de sfeer deed terugdenken aan de glorietijd van oprichter Theo Uden Masman toen het orkest aanbeden werd door het Nederlandse publiek uit die tijd. Joke en Ronald hadden keuzes gemaakt uit het repertoire van Jaap Valkhof, Han Dunk en Jack Bulterman, maar ook uit dat van Perry Como en Peggy Lee. Voeg daarbij Moonlight Serenade en In the Mood van Glenn Miller en het tijdsbeeld is compleet. 

“Wat is dit orkest onder leiding van Cees Kranenberg goed geworden!” aldus Ramblers’ stichtingsvoorzitter en mede-organisator Nol van Bennekom. Voor zijn inspanningen ontving Kranenburg eerder de Huizer Kunst- en Cultuurprijs. Andermaal werd duidelijk dat de huidige smaak van de muziekindustrie geen vat had gekregen op de gevarieerde muziek van The Ramblers. De minutenlange staande ovatie na afloop liet daarover geen twijfel bestaan. Een glunderende Cees Kranenburg nam het uitzinnige applaus dankbaar in ontvangst, evenals zijn orkest. Voor alle musici, vocalisten en medewerkers had de Stichting Kunst en Cultuur Huizen bloemen en speculaas klaar staan

Uit de krant