Afbeelding
Foto: Pexels

Werk van Larense jongeren te bewonderen op het Nederlands Film Festival

Cultureel

LAREN - Tijdens het Nederlands Film Festival worden de korte films van jongeren uit Laren vertoont rondom het thema vrijheid. Meer dan 750 jonge migranten uit heel Nederland maakten tijdens het project Ithaka Filmt van Common Frames hun eigen films. Getalenteerde leerlingen van ISK Het Gooi werden vervolgens geselecteerd voor de Ithaka Film Academie, waarbij zij onder begeleiding van filmprofessionals hun eigen verhalen verfilmden. 

Het resultaat wordt op 28 september 2022 vertoond op het Nederlands Film Festival. De film Nepotisme, gemaakt door leerlingen van ISK Het Gooi, dat gaat over ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Sarah werkt harder dan Lisa, maar toch krijgt Lisa meer werkkansen vanwege haar rijke vader. Sarah grijpt de kans om de waarheid aan het licht te brengen, maar door nepotisme worden haar werkkansen nog verder beperkt. 

"Het hoofdthema vrijheid werd doorgetrokken in het maakproces van de korte film. De jongeren mochten volledig hun eigen gang gaan en namen zelf alle verantwoordelijkheid over de uitvoering van hun film. Zo kwamen ze zelf met een verhaal en script, waardoor zij écht hun eigen boodschap konden delen", aldus Hemmo Bruinenberg, initiatiefnemer van het project. 

Niet vanzelfsprekend
De jonge filmmakers zijn tussen de 10 en 18 jaar en zetten via het nieuwkomersonderwijs een eerste stap richting het Nederlands onderwijssysteem. De jongeren maakten tijdens de Ithaka Film Academie kennis met alle facetten van film en daarbij stond het leren samenwerken en actief oefenen van de Nederlandse taal centraal. Het thema ‘vrijheid’ is voor veel van hen niet vanzelfsprekend, omdat zij uit conflictgebieden als Oekraïne, Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Door na te denken over wat vrijheid voor hen betekent en hoe zij dit ervaren, konden de jongeren hun unieke perspectieven delen in de films.

Premières Ithaka Film Academie wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Stichting Kinderpostzegels, Triodos Foundation, Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort. Tickets voor het evenement zijn vanaf 1 september gratis verkrijgbaar via www.filmfestival.nl

Stichting Common Frames
Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de onderwijscultuur.

Uit de krant