Kunsthistorica Diana Kostman.
Kunsthistorica Diana Kostman. Foto: PR

Kunsthistorica Diana Kostman spreekt over de symboliek in de schilderkunst in bibliotheek

Cultureel

LAREN - In de bibliotheek van Laren vindt donderdag 4 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een lezing plaats over de symboliek in de kunst door kunsthistorica Diana Kostman.

Schilderijen uit de 17de eeuw zijn vaak gemaakt vanuit de gedachte 'Ter lering en vermaak'. De kunstwerken moesten niet alleen aantrekkelijk zijn om naar te kijken maar ook levenslessen bevatten. Deze lessen werden verteld door gebruik te maken van symboliek. Staat er op een schilderij een bellen blazend kind dan is de kans groot dat daarmee de kwetsbaarheid van het leven wordt weergegeven in plaats van kinderspel. Staan er op een kunstwerk oesters op het menu dan ligt de verleiding op de loer, zeker wanneer de vrouw des huizes haar muiltjes heeft uitgetrokken.

Kostman neemt de belangstellenden mee op een ontdekkingstocht langs de (verborgen) symboliek in de schilderkunst zodat deze schilderijen met een andere blik bekeken gaan worden. Kaarten á 13 euro zijn te reserveren via www.bibliotheekhlb.nl. Deze avond is georganiseerd door de bibliotheek samen met de Volksuniversiteit Het Gooi.

Uit de krant