Steven Weinberg.
Steven Weinberg.

Steven Weinberg: 'Boek voor mensen die willen weten hoe het een halve eeuw geleden was'

Algemeen

LAREN - "Wat ik vertel is niet dé geschiedenis van Laren, maar het is wel mijn geschiedenis." Dat zei de in 1946 in Laren geboren bioloog Steven Weinberg in historisch centrum De Lindenhoeve in zijn voordracht over zijn boek 'De Merken'.

In dat boek staat om welke reden Steven zichzelf 'het meest gewenst kind van Europa' noemt. Zijn ouders, Edgar Weinberg en Ella Meijer, waren Joodse onderduikers die de Tweede Wereldoorlog met al zijn leed en ellende hadden overleefd. Steven Weinberg schrijft dat zijn moeder getrouwd was met Kurt Schöndorff, maar dat die Auschwitz was omgebracht. Edgar Weinberg kwam haar dat na de oorlog, in Laren, vertellen. Waarna zij bij elkaar bleven.

Episodes
Het werd een boeiende avond in een met ongeveer 55 toehoorders volle Lindenhoeve. Steven begon met een luchtfoto van Laren uit 1946, waarop voor hem belangrijke plekken waren aangegeven, zoals het ouderlijk huis Drift 27 (nu 35) en de Montessorischool (waarvan hij nog enkele klasgenoten kon verwelkomen). Ook zijn oudere broer Rolf Schöndorff was er. "Wij waren een gelukkig gezin, ik ben liefdevol opgevoed", zo zei Steven, die vervolgens vertelde waarom hij de bundel met jeugdherinneringen geschreven heeft: "Vooral: omdat ik het niet kon laten. Toen ik eenmaal begonnen was, doken steeds meer episodes uit mijn geheugen op, die elkaar verdrongen om óók opgeschreven te worden."

Hij vond dat het boek iets kan zijn voor inwoners van Laren die willen weten hoe het daar meer dan een halve eeuw geleden was. Of voor nostalgische ouderen en nieuwsgierige jongeren, die iets willen horen over dat recente verleden zonder televisie, mountainbikes en supermarkten. "Toen er alleen nog maar op een onbegrijpelijke wijze geluid (nog geen beeld) uit een radio kwam waarvan de buizen eerst moesten opwarmen. Toen je (als je geluk had!) een tweedehandsfiets van de firma Kreisel kreeg, met houten blokken op de trappers geschroefd als je benen nog wat kort waren. Toen de vis nog van de visboer kwam, de kaas van de melkboer, het brood van de bakker, de aardappelen van de groenteman, het gehakt van de slager en de suiker van de kruidenier. Al die kleine, gezellige winkels, waar je op je beurt moest wachten en waar je dan vriendelijk bediend werd en die nu verdwenen zijn…" Hij las, voorzien van korte inleidingen, fragmenten voor uit verschillende hoofdstukken van het boek, vrolijke en minder vrolijke.

'De Merken' kost 19,95 euro en zijn verkrijgbaar bij De Lindenhoeve of via www.weinberg.lu/romans (boek nummer 10).

Uit de krant