Bert Majoor nam maandag de gemeentevlag van Eemnes mee. Hij trof daar helaas niet zijn plaatsgenote en Statenlid Wilma de Boer aan.
Bert Majoor nam maandag de gemeentevlag van Eemnes mee. Hij trof daar helaas niet zijn plaatsgenote en Statenlid Wilma de Boer aan. Eigen foto

'Landbouw de dupe om de BV Nederland op gang te helpen'

Algemeen

EEMNES -De protesten tegen het nieuwe, landelijke stikstofbeleid zijn nog niet voorbij. "We gaan keihard actie ondernemen", zegt Bert Majoor uit Eemnes.

"De spanning is eraf, maar de race is nog niet gelopen", vertelt melkveehouder Bert Majoor die in 2009 het bedrijf van zijn vader overnam. "Wat betreft de landbouw leven we nu in een hele rare wereld, maar let op: de rest van Nederland komt ook aan de beurt, want zelfs voor het uitlaten van je hond moet al een vergunning worden aangevraagd. Alles in dit land wordt kapot gemaakt door wanbeleid, omdat ze het beste jongetje van de klas willen zijn."

Voorlopig niet afgepakt
De provinciebesturen willen onder andere niet-gebruikte vergunningen van boeren afnemen omdat het niet goed gaat met de Natura 2000-gebieden in Nederland. Te hoge concentraties stikstofverbindingen, zoals ammoniak van de landbouw, kunnen schade aan de natuur veroorzaken. Gelukkig hebben de boeren het maandag voor elkaar gekregen dat de Utrechtse gedeputeerde heeft toegezegd dat de 'latente ruimte' bij de boeren voorlopig niet afgepakt wordt.

Andere cijfers
Majoor: "Dat het met enkele van de paar honderd aangewezen Natura 2000-gebieden in Nederland niet goed gaat, wordt afgeschoven op de landbouw. Om de BV Nederland op gang te helpen. Weet je dat Duitsland en Frankrijk nog geen tien Natura 2000-gebieden hebben en dat daar met andere cijfers gerekend wordt?"

Frustreert
De boeren in Nederland hebben overigens - door minder dieren en andere stalsystemen - al meer dan 60% stikstofreductie voor elkaar gebokst. "Dat beseft niemand, en de landbouw en ons grasland nemen heel veel CO² op. Bovendien werken we hier in Eemland keihard om de weidevogels te behouden. Daar wordt overheen gekeken." Het frustreert de boeren ook dat hun goede producten over de grens gaan en dat Nederland de eieren en straks de zuivel uit Oost-Europa haalt. "Dat is je eigen economie om zeep helpen. Wij voelen ons aan alle kanten gepakt. We snappen dat er voor de volgende generatie huizen gebouwd moeten worden, maar de regering én de linkse veganisten die ons in een hoekje duwen, mogen dit probleem niet op de landbouw afschuiven."

Gesterkt
Gelukkig voelen de boeren zich gesterkt door de burgers. "Zij staan massaal achter ons. Ik krijg fijne reacties bij school en op de sportvelden en maandag zag ik - onderweg naar Utrecht - alleen maar opgestoken duimpjes. Ik word daar nog emotioneel van", aldus Majoor. Ook vandaag is hij van de partij. "Ik weet alleen nog niet hoe", zei hij dinsdag. Hij heeft geen personeel en moet ook zijn negentig koeien melken. "Maar de saamhorigheid onder de boeren is groot en ik ga zeker iets doen. Wellicht met de trein naar Den Haag."

Incident
Dat de boeren maandag in Groningen de deur van het provinciehuis hebben vernield, had volgens Majoor nooit mogen gebeuren. "Jammer dat een paar individuen de sector zwartmaken, maar ik snap en begrijp hun frustratie - ook gezien de jarenlange gasproblematiek daar - en dat er op een gegeven moment iets bij hen knapt. Maar het is maar een incident."





Uit de krant