Beheerder Henk de Boer (l) en Vincent Brugman op de begraafplaats.
Beheerder Henk de Boer (l) en Vincent Brugman op de begraafplaats. Foto: JR

De Woensberg: laatste rustplaats voor dorpsgenoten en 'bekend Nederland'

Algemeen

BLARICUM - De 100-jarige Algemene Begraafplaats aan de Woensbergweg 11 - in de volksmond ook wel De Woensberg genoemd - staat bekend om zijn prachtige ligging. Boeren konden het land - uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug - door het golvende landschap amper gebruiken. "Het was kale grond. Er groeide niks op", vertelt Vincent Brugman, zoon van Bert Brugman die bekend werd met zijn Nederlands Marionettentheater.

Voor 1910 werden onbekenden, zoals een aangespoelde drenkeling, begraven op de dorre helling van De Woensberg, die toen ook in gebruik was als paardenkerkhof. In 1920 was de oude begraafplaats te veel verwaarloosd en wilde de gemeente aan de Melkweg bij de kleine heide een nieuwe algemene dodenakker inrichten. Tegen dit kostbare plan werd hevig geageerd door omwonenden en vele dorpelingen. In 1925 kwam de heer De Vries Robbé, directielid van de Amsterdamse Suikerfabrieken, met het aanbod om op zijn kosten van het bestaande terrein - het smalle stukje op het hoogste gedeelte - een nette begraafplaats te maken. "Hij heeft er verschrikkelijk veel geld ingestoken", weet Brugman na een zoektocht door de archieven. Tuinarchitect Dirk Tersteeg uit Naarden maakte het ontwerp. Er werden talloze bomen geplant en de gemetselde ronde, stenen banken die daar onderdeel van waren, staan er nog altijd.
Om aan de toenemende vraag voor nieuwe graven te kunnen voldoen, wilde de gemeente in 2009 een groot dennenbos schuin aan de overkant van De Woensberg kappen om er een tweede begraafplaats in te richten. Dat idee werd met succes door de burgers teruggefloten. Brugman maakte toen zelfs nog een spotlied. Door de grote toestroom van buitenaf heeft de gemeente sinds 2010 voorwaarden opgesteld aan de uitgifte van nieuwe graven en zijn de tarieven aangepast. "Maar tegenwoordig krijg ik meer graven terug dan ik uitgeef", zegt beheerder Henk de Boer. De huidige begraafplaats heeft een mooie aula en telt 1600 graven. De heer De Vries Robbé en familie hebben allen een plekje op de Blaricumse berg gekregen. Brugman: "De deal van destijds was dat zij er in lengte van dagen gratis mogen liggen." Inmiddels is De Woensberg ook de laatste rustplaats voor dorpsgenoten en bekende Nederlanders, zoals Gerrit den Braber, Willy van Hemert, Willem Dreesmann, Coen Flink en Willem Duys.
Op vrijdag 8 november van 17.30 tot 21.30 uur vindt op de begraafplaats voor de tiende keer de In Memoriam-avond plaats. Op elk graf brandt dan een lichtje en dat geeft een warm aanzien. Brugman houdt samen met de Historische Kring een diapresentatie en er is een muzikale ode aan het echtpaar Verver. In de aula zijn schilderijen te zien van José Borsen.




Uit de krant