Terwijl Hans van Deuren uitleg geeft, wethouder Karin van Hunnik aandachtig luistert, houden Pim (l) en Kees Snoeij een deel van het kunstwerk vast.
Terwijl Hans van Deuren uitleg geeft, wethouder Karin van Hunnik aandachtig luistert, houden Pim (l) en Kees Snoeij een deel van het kunstwerk vast. Foto: JR

Broers Kees en Pim Snoeij herstellen kapotte kunstwerk 'Laren van weleer'

Algemeen

LAREN - De broers Pim en Kees Snoeij gaan het kunstwerk 'Laren van weleer' herstellen, dat hun vader Cees (1922-2012) in 1970 maakte naar een tekening van de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit (1898-1983). Het hing jarenlang op de zijmuur van Albert Heijn aan de St. Janstraat. De klus doen zij met gesloten portemonnee, uit liefde voor hun vader én het dorp.

Het startsein van de restauratie vond plaats in de werkplaats van de gebroeders Snoeij aan de Molenweg. "Onze vader heeft het hier buiten gemaakt", zegt Pim, terwijl hij naar het erf wijst. Hoe lang hij er destijds aan gewerkt heeft, durven de broers niet te zeggen. Wel zijn ze in de boekhouding op zoek gegaan naar de factuur. "Maar die kunnen we nergens vinden." Ze vragen zich af of hun vader ooit wel voor dit werk betaald is.
Begin jaren 70 werd het metalen, vijftien meter lange en één meter hoge kunstwerk op de zijgevel van AH-filiaal 1048 bevestigd.

Opvrolijken

Hans van Deuren: "Het moest de muur opvrolijken." In de loop der tijd raakte het ornament beschadigd, doordat vrachtwagens er langs schampten. Op een dag in 2018 zag Van Deuren bij toeval dat 'Laren van weleer' gesloopt werd. "Het was al in tien stukken gezaagd, waarvan een aantal inmiddels in de container lag." Van Deuren heeft het kunstwerk ter plekke voor 200 euro gekocht. De heren van het sloopbedrijf legden de stukken vervolgens bij hem in de tuin. Op jacht naar een nieuwe, geschikte plek voor het kunstwerk, werden uit de 24 opties vijf serieuze locaties gefilterd. "Singer had mijn voorkeur, maar had geen interesse." Ook de boerderij van de Historische Kring, het Brinkhuis en een plek tegenover 't Bonte Paard passeerden de revue, maar die opties werden afgeschoten. Uiteindelijk is het de hertenweide geworden. "Niet de minste optie", benadrukt Van Deuren.

Onthulling

Heel trots is Van Deuren dat door zijn handelen het kunstwerk 'Laren van weleer' - bestaande uit twaalf taferelen - een nieuwe plek krijgt in het Hertenkamp. "Op een terpje, drie meter achter het hek", verduidelijkt wethouder Karin van Hunnik. De onthulling is op 24 mei tijdens het festival 'Leve Laren'. "Zo leuk dat de gemeente hier een festival om heen maakt", zegt oud-tekenleraar Van Deuren, terwijl hij inmiddels kinderen van alle Larense basisscholen met zijn verhalen heeft geënthousiasmeerd en geïnspireerd over deze 'nieuwe' buitenkunst. In de tweede week van mei gaan Kees en Pim het kunstwerk plaatsen. Maar voor die tijd is er nog wel wat werk aan de winkel. Inmiddels hebben de broers het frame verwijderd. Daarna wordt alles rechtgemaakt, maken ze er drie grote delen van vijf meter van en wordt het tot slot gecoat. "Anders wordt het qua vervoer te groot", zegt Kees. "We gaan het ter plekke in elkaar zetten." Het kunstwerk wordt met zes 48mm-buizen bevestigd, die weer worden verankerd in beton. Het plaatsen ervan wordt door de gemeente betaald.

Spotlights

Wethouder Karin van Hunnik hoopt dat 'Laren van weleer' op een moment ook werkelijk in de spotlights wordt gezet, want voor het plaatsen van verlichting en een bijbehorend bordje met informatie over het kunstwerk is nu even geen geld. Over het verkrijgen van geld zegt Van Deuren: "Als een Rodin in stukken wordt gezaagd is er binnen no-time vier ton beschikbaar voor herstel." Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren en betrokken bij een boekje voor de scholen, is ook heel duidelijk. Hij heeft tal van pogingen ondernomen om de schade aan het kunstwerk vergoed te krijgen, maar wordt - ook na een toezegging door een woordvoerder van Syntrus Achema als eigenaar van het Albert Heijnpand - tot op heden niet serieus genoeg genomen. In arren moede heb ik ook de filiaalhouder van Albert Heijn benaderd, maar hij wees me door naar het hoofdkantoor. Daar kunnen ze op korte termijn een stevige brief verwachten, want de historische kring is woest." De voorzitter heeft ook iets positiefs te melden, want aan het boekje waarin alle ins en outs over 'Laren van weleer' staan, wordt de laatste hand gelegd. Alle kinderen van groep 7 krijgen hiervan een exemplaar.

Uit de krant