Afbeelding
Partnerbijdrage

Week van het Geld

Algemeen

Tijdens de Week van het Geld leren kinderen al jong om verstandig om te gaan met geld. Hierdoor wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid wanneer ze volwassen zijn. Het thema van 2020 is 'Goed omgaan met Geld is goud waard'. De Week van het Geld is dit jaar van 23 maart t/m 27 maart 2020.

Activiteiten op scholen

Tijdens de Week van het Geld worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd waarbij kinderen om leren gaan met geld. De meeste activiteiten vinden plaats in de klas. Zo verzorgen bijvoorbeeld financiële professionals op aanvraag gratis gastlessen en workshops. Zo staan medewerkers van verzekeraars, banken en gemeentelijke kredietbanken in basisscholen en middelbare scholen voor de klas om de kinderen spelenderwijs te leren omgaan met geld. De Week van het Geld 2020 is de tiende editie en is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Op het platform ‘Wijzer in geldzaken’ kunnen partners uit de overheid en het onderwijs, de financiële sector, de wetenschap en verschillende voorlichtings- en consumentenorganisaties de krachten bundelen om financiële gezondheid in Nederland te bevorderen. Het doel van Wijzer in geldzaken is een structurele integratie van financiële bekwaamheid in het onderwijscurriculum.

Thuis aan de slag

Op de website van Week van het Geld zijn verschillende materialen te vinden waarmee ouders thuis aan de slag kunnen. Bij de activiteiten staat aangegeven voor welke leeftijdsgroep ze geschikt zijn. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld een luisterverhaal met filmpjes van Meneer Beer, terwijl oudere kinderen een opdracht krijgen waarbij ze moeten besluiten wat ze gaan verzekeren. Aan de hand van de aansprekende opdracht leren de kinderen nadenken over mogelijke risico’s en hoe groot de kans is dat er iets gebeurt. Ook voor ouders zijn er materialen beschikbaar, zoals een handige checklist met tips en informatie over het laten sparen door de kinderen of het bepalen van de hoogte van het zakgeld.

Budgetcoaches

Voor jongeren in Blaricum en Huizen die moeilijk kunnen omgaan met geld zijn er budgetcoaches om ze een handje te helpen. Deze budgetcoaches gaan jongeren voorlichting en advies geven op plekken waar ze veel komen, zoals scholen en jeugdcentra. De jongeren kunnen de budgetcoaches ook zelf benaderen met al hun vragen. Volgens de gemeenten Blaricum en Huizen is het belangrijk dat de budgetcoaches met jongeren aan de slag gaan. Hulpverleners moeten er op tijd bij zijn om schulden te voorkomen. Het werkt dus goed om de focus hierbij op jongeren te richten. Deze bevinden zich als het ware aan het begin van de financiële 'carrière'. Wellicht willen ze een nieuwe telefoon en vragen ze zich af: “Wat kan ik lenen”? Terwijl het antwoord is dat er beter eerst gespaard kan worden.

Uit de krant