Timo Smit roept Dag van de Briljante mislukkingen in het leven.
Timo Smit roept Dag van de Briljante mislukkingen in het leven. Foto: Bob Awick

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: 'Gemeentelijke fusies zijn briljante mislukking'

Politiek

LAREN - Larens Behoud heeft donderdag 7 december uitgeroepen tot de Dag van de Briljante mislukkingen. "Een mooi initiatief om foute beslissingen, verkeerde inschattingen, aannames die totaal anders uitpakten en andere dwaling ruiterlijk toe te geven en belangrijker: er van te leren en die fouten nóóit meer te maken", aldus Larens Behoud-voorzitter Timo Smit.

'Gemeentelijk fusies, dat zijn enorme mislukkingen maar de overheid durft dat niet toe te geven", stelt Smit. Hij benut vandaag om - onderbouwd met praktijkvoorbeelden - duidelijk te maken dat gemeentelijke fusies echte mislukkingen zijn waar vooral de inwoners van gefuseerde gemeenten dagelijks last van ondervinden. De overheid heeft de gewoonte ontwikkeld om eigen mislukkingen niet te herkennen, laat staan toe te geven. "Mislukken is een vorm van leren, als je de mislukking goed analyseert kan je vooruitgang boeken en als we ons niet afvragen waarom dingen mislukken, houden we op ons te verbeteren en blijven we mislukken. De overheid zou eens goed moeten kijken hoe het afgelopen is met gemeentelijke fusies in de afgelopen jaren, de meeste gemeenten en vooral de inwoners zijn er slechter uitgekomen dan voor een fusie."

Smit noemt een paar praktijkvoorbeelden: afname van openbare voorzieningen, geen service meer voor inwoners, toegenomen kosten terwijl kostenbesparingen waren beloofd, meer afstand van het bestuur, geen lokale kennis meer in gemeentebestuur, meer bestuurlijke druk terwijl dat had moeten afnemen en ga zo maar door. "We zijn als Laren écht beter af als zelfstandige gemeente, zoals dat al honderden jaren het geval is. Het ongekend hoge niveau van de voorzieningen, een professioneel bestuur met een stevige sluitende begroting en hoge kwaliteit van leven, dat hebben we als uniek Goois dorp helemaal zelf bereikt, zónder inmenging van de provincie en dat willen we graag zou houden." 

Uit de krant