Skillschool heeft al twee keer verschillende workshops aangeboden.
Skillschool heeft al twee keer verschillende workshops aangeboden. Foto: Mariaschool

Mariaschool Eemnes focust zich op talentontwikkeling

Mensen

EEMNES - Elke leerling heeft een talent, maar niet alle kinderen zijn zich daarvan bewust. “Om het zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren, is het belangrijk dat ze hun eigen talenten en die van anderen leren herkennen”, meent Niels Woppenkamp, directeur van de Marisaschool Eemnes. Daarom focust de Mariaschool zich dit jaar op talentontwikkeling. 

“Op het moment dat je als school alleen de focus legt op rekenen, lezen en schrijven, vergeet je eigenlijk de grote groep kinderen die daar niet zo’n aanleg voor hebben. Maar wanneer die kinderen een keuze moeten maken voor het vervolgonderwijs, is het belangrijk dat zij weten waar ze wél goed in zijn en wat ze leuk vinden om te doen.”

Insectenhotel

De focus op talentenontwikkeling heeft de naam Skillschool gekregen. “We waren lang bezig met het bedenken van de naam”, vertelt Woppenkamp verder, “maar toen we deze naam bedachten, zeiden de kinderen van de leerlingenraad meteen: ‘Dat moet ‘m worden!’”

Skillschool heeft al twee keer verschillende workshops aangeboden. “Leerlingen konden bijvoorbeeld stop motion filmpjes maken met duplo, een tablet en een programma dat stap voor stap laat zien hoe je zo’n filmpje maakt. Daarnaast zijn er koekjes gebakken en hebben sommige leerlingen kipnuggets en soep gemaakt.”

“Onze muziekdocent heeft leerlingen kennis laten maken met xylofoons en Boomwhackers. Ook ging er een groep leerlingen naar een boerderij, speelde een andere groep toneel, konden er beweegspelletjes gespeeld worden in de speelzaal en heeft een groepje een insectenhotel gebouwd. En dat was alleen nog maar de onderbouw!” 

Techniek

De bovenbouwleerlingen konden bijvoorbeeld dammen. “Ze leerden van alles: hoe werkt het? Wat zijn de regels? En wat is nou een handige techniek? Daar valt een mooie leerlijn bij te maken, waarbij het steeds moeilijker en leerzamer wordt.”

“Daarnaast ontwerpt een groepje een fictief nieuw groen schoolplein, is er een free run workshop en zijn er lessen rondom games en energiecircuits maken. Alles bewust in een klein clubje, zodat ze echt de diepte in kunnen gaan.”

Vrijwilligers

Voornamelijk leerkrachten en ouders begeleiden de workshops. “Maar we zoeken ook samenwerking met partijen uit de buurt”, aldus Niels Woppenkamp. “Zo kwamen een aantal buurtsportcoaches langs. Zij bedachten met leerlingen een spel op het schoolplein, die ze vervolgens leerden te begeleiden.”

In juni is de volgende ronde aan Skillschool-workshops. Daarvoor zoekt de school nog vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie een mail sturen naar contact@mariaschooleemnes.nl.  

Uit de krant