Edwin Wortel zwerfvuil aan het rapen.
Edwin Wortel zwerfvuil aan het rapen. Foto: Stichting HelemaalGroen

Edwin raapt zwerfvuil met behulp van een app

Natuur en Milieu

LAREN -  Laren ligt in het beheersgebied van het waterschap, er is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap-AGV en HelemaalGroen.

Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen.

Edwin Wortel
In het verspreidingsgebied van het Waterschap wordt door een aantal inwoners al zwerfvuil opgeruimd. Een van die actieve zwerfvuilrapers is Edwin Wortel (57), hij woont in een studio van Philadelphia.

Veertien jaar lang werkte hij bij de gemeente Laren waar hij zich bezig hield met het schoonhouden van het dorp door overal zwerfvuil te rapen. Daar heeft hij het erg naar zijn zin gehad en kan er mooie verhalen over vertellen.

Gekregen
Edwin heeft een grijper, een hesje, handschoenen en zakken van de gemeente gekregen en raapt momenteel als vrijwilliger in Bussum en Huizen op dagen waarop daar groepen aan de slag gaan.

Voor het meenemen van volle zakken kan hij zijn 45 kilometerauto goed gebruiken. Hij geniet van de complimenten die hij krijgt. ‘Blij dat je er was’, hoort hij graag.

Schoon blijft
In het verleden heeft hij het wel eens aan de stok gehad met scholieren die in een schoongemaakt deel van het dorp ogenblikkelijk weer afval gooiden. Zijn wens is dat wat schoongemaakt is zo lang mogelijk schoon blijft.

Edwin is van plan de HelemaalGroen app te installeren zodat hij kan zien waar hij heeft opgeruimd en waar anderen al geweest zijn. Het liefst zou hij samen met een paar andere vrijwilligers dagelijks een opruimronde lopen.

App
De app kan geactiveerd worden wanner je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin.

Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 8.700 vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren.

Kaart
Door de inzet zichtbaar op een kaart te maken stimuleert HelemaalGroen individuele burgers om zwerfafval op te ruimen. De kaart is te zien is op app.helemaalgroen.nl.

In 2021 zijn 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen.

Iedereen
Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.

Laren telt nu nog maar een paar vrijwilligers bij HelemaalGroen en dat kunnen er véél meer worden. In de gemeente van Jaap de Boer doet al meer dan 1% van alle inwoners mee en daar is vorig jaar maar liefst 23.000 km opgeschoond.

Uit de krant