De Hobbitstee gaat zonnepanelen plaatsen.
De Hobbitstee gaat zonnepanelen plaatsen. Foto: Google Maps

Zonnepanelen en aanpak ventilatie basisscholen Eemnes

Natuur en Milieu

EEMNES - Twee basisscholen in Eemnes krijgen binnenkort zonnepanelen om de gebouwen nog duurzamer te maken. Het gaat om de Hobbitstee aan de Aartseveen en de Clusterschool Zuidwend en Mariaschool aan het Vierkante Bosje.

Voor het schoolgebouw van de Hobbitstee, gebouwd in 1976, zijn de afgelopen jaren levensduurverlengende maatregelen genomen en stappen gezet om te verduurzamen met financiële hulp van de gemeente.

Flink opgeknapt
Het gebouw is de laatste jaren flink opgeknapt. Zo is er nieuw sanitair gekomen en zijn er nieuwe vloeren gelegd. Verder is er ledverlichting aangebracht en hebben er schilderwerkzaamheden plaatsgevonden.

Nu zet de school de laatste stap door zonnepanelen te plaatsen. Het schoolbestuur zal deze investering zelf financieren. 

Gezamenlijk
Ook de besturen van de Zuidwend en Mariaschool, gevestigd in de Clusterschool aan het Vierkante Bosje, investeren samen met de gemeente in in zonnepanelen.

Het pand wordt verder verduurzaamd door maar liefst 177 zonnepanelen op het dak van de school te plaatsen. 

Binnenklimaat
Bij de Clusterschool is in 2020 in beeld gebracht welke maatregelen er nodig zijn om het binnenklimaat in het schoolgebouw te verbeteren.

Zo wordt de regeltechniek aangepast voor de warmteterugwinning en de luchtkanalen in bepaalde ruimtes worden verbeterd voor het luchtbehandelingssysteem. Verder wordt ingezet op het optimaliseren van het binnenklimaat en het energiegebruik.

Luchtkwaliteit
Door enkele aanpassingen zal de luchtkwaliteit gaan voldoen aan de eisen van Frisse scholen, die gesteld worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

“Het zijn goede en belangrijke investeringen waar we collectief aan bijdragen. Naast de bijdrage van de gemeente en de scholen, kunnen we voor een deel van de kosten de Rijkssubsidie gebruiken. Het doel is natuurlijk een gezonde en duurzame omgeving voor de schoolkinderen, aldus wethouder Wilma de Boer-Leijsma.

Uit de krant