Sluis Blaricummermeent
Sluis Blaricummermeent

Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte

Natuur en Milieu

BLARICUM - Vanwege aanhoudende droogte en een tekort aan zoet water wordt er vanaf woensdag 17 augustus twee keer per dag geschut bij de Blaricummermeent sluis. Zo wordt de waterkwaliteit in de Blaricummermeent beschermd en groeit blauwalg wat minder snel.

Schutten is een proces waarbij een boot via een sluis naar een ander waterniveau wordt verplaatst, daardoor gaat veel water verloren dat nu hard nodig is in het water van de Blaricummermeent.  

Om inwoners toch gebruik te kunnen laten maken van de sluis, wordt er twee keer per dag om 09.00 uur en 17.00 uur geschut. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt het reguliere schutregime weer gebruikt.  

Waterpeil
Doordat het waterpeil van de Blaricummermeent lager is dan het waterpeil van het Gooimeer, gaat een groot deel van het water tijdens het schutten verloren. Normaal gesproken wordt dit water aangevuld met gefilterd water van het Gooimeer, maar nu kan het door de droogte niet meer aanvullen. Daarom heeft het waterschap het besluit moeten nemen om beperkt te gaan schutten.

Uit de krant