Een velduil met een muis.
Een velduil met een muis. Foto: Arie van den Hout
Column GNR

Ontmoeting met een uil

Natuur en Milieu

Nu het koude en donkere seizoen weer is aangebroken, doet mij dit denken aan de uil. Niet één specifieke van de zes in Nederland voorkomende soorten. Nee gewoon, een uil. Mysterieus. Geheimzinnig. 

Een ontmoeting met een uil is vaak onverwacht en met hun geluid dat bij enge films past, roepen ze soms wat angst op. Bang hoef je echter niet te zijn omdat ze, in tegenstelling tot de mens, vooral in de schemer en bij nacht actief zijn.

Uilen zijn zeer specialistische roofvogels. Ze jagen op levende prooien die ze te pakken kunnen krijgen door hun uitstekende zicht en gehoor. Met hun sterke poten en snavel hebben kleine knaagdieren, grote insecten en sommige andere vogels geen schijn van kans. Tussen het jagen door kunnen ze urenlang stilzitten. Nu, met minder blad aan de bomen, zie je ze soms zelfs overdag in een holte van een oude dikke boom. 

Een enkele uil is ook overdag actief. Zo zag onze schaapherder op de Zuiderheide de zeldzame velduil vliegen die dikwijls bij licht zijn prooi zoekt. En aan het eind van de middag zagen we ineens meer dan tien ransuilen, opvliegend uit een grove den op de Bussumerheide. 

Tip! Dichter bij de uil komen? De toegang tot onze natuurgebieden is helaas verboden na zonsondergang. Maar ook aan de rand van bos en hei kun je mooi wandelen en zo een uil horen. Of hang een uilenkast op in je tuin. Ook een leuk cadeau voor de decembermaand! 

Dirk Mulderij,
boswachter


Boswachter Bart Siebelink -foto Goois Natuurreservaat

Uit de krant