Na de kraamtijd de wereld buiten de stal ontdekken.
Na de kraamtijd de wereld buiten de stal ontdekken. Foto: Arie van den Hout
Column GNR

Pubers

Natuur en Milieu

Na ruim drie maanden hard werken in de stal is de beloning groot nu we met al onze opgroeiende ‘pubers’ de hei op kunnen lopen. Want zo hard gaat dat bij schapen! Het oudste lammetje van onze kudde is drie maanden, de jongste vijf weken. 

De hei opgaan is een leerproces voor de lammeren. Ze moeten eraan wennen. Eerst kleine stukjes van maximaal een uurtje. En daarna, stap voor stap, stomen we ze klaar voor een volledige dag op de heide. 

Dit voorjaar kwam de groei buiten langzaam op gang door het wat frisse en natte weer, waardoor er buiten nog niet veel te grazen was. Maar het ontdekken van de hei, rennen en springen, zorgde er wel voor dat de lammeren en moeders voldaan thuiskwamen. In de stal lag dan nog een lekkere hap kuilgras klaar. 

En nu het echt begint te groeien buiten beginnen wij met serieuze begrazing. Ieder jaar maken wij samen met de regiobeheerders een begrazingsplan. Hierbij kijken wij naar de ontwikkeling in het veld. We stemmen onze begrazingsdruk hier op af en laten soms stukken even onbegraasd. Op basis daarvan plannen wij een jaarroute voor de kudde, zodat de ‘dames’ gericht en doelmatig begrazingsbeheer kunnen uitvoeren. Hiermee behouden we onze mooie heide.

Tip: Iedere zondagmiddag is de schaapskooi Blaricum open voor publiek van 14.00 tot 16.00 uur. Tevens is er een nieuw ‘kleuternatuurpad’ te lopen op de Blaricumerheide. Dit is echt de moeite waard! Je bestelt het doe-pakketje vol leuke opdrachten dat bij deze wandeling hoort op onze website.

Mirjam de Hiep,
hoofd veeverzorging en schaapherder

Afbeelding

Uit de krant