<p>Stormschade veroorzaak wel vaak overlast, maar daar hoeft de brandweer niet altijd met spoed naar toe.</p>

Stormschade veroorzaak wel vaak overlast, maar daar hoeft de brandweer niet altijd met spoed naar toe.

(Foto: Bob Awick)

Brandweer start met nummer voor niet-spoedeisende melding: 0900 - 0904

  112

REGIO - De brandweer heeft vanaf vandaag ook een nummer voor situaties waarin de brandweer wel ter plaatse moet komen, maar waarbij geen spoed nodig is. Hiervoor kan 0900 - 0904 worden gebeld. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij de brandweer ter plaatse nodig is. Het gaat om alle situaties waar mogelijk gevaar kan optreden, maar wat op dat moment nog niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. 

Regionale meldkamer
Bellers wordt bij 0900 - 0904 gevraagd de plaatsnaam in te spreken waar zij de melding voor doen. De centrale verbindt ze dan door met de regionale meldkamer. “Zo word iedereen snel geholpen en blijft de 112-lijn vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties”, aldus projectleider Rob van Hamersveld van Brandweer Rotterdam-Rijnmond.

Het begon namelijk als een Rotterdams initiatief en is nu uitgegroeid tot een landelijk nummer. “Voor sommigen ligt de drempel om 112 te bellen net iets te hoog. Bij een storm blijkt 112 juist weer snel overbelast, terwijl veel meldingen dan wat minder urgent zijn”, licht Van Hamersveld  toe.

Landelijk
“Aan de andere kant kregen mensen die ons buiten kantooruren belden een bandje te horen. Het ging vaak om meldingen waaraan we toch graag iets hadden gedaan, dus daar moesten we wat mee.” Al snel was duidelijk dat invoering van een niet-spoednummer ook landelijk wenselijk zou zijn.

Rob van Hamersveld: “Het mes snijdt nu aan twee kanten: we zijn als brandweer met dit nummer 24 uur per dag bereikbaar voor niet-spoedzaken én 112 wordt zo ontlast.” De kreet ‘Geen spoed, wel brandweer ter plaatse’ moet nu nog alom bekend raken, net zoals het nummer.

Meer berichten