Opvallend dit jaar was het aantal inzetten met een medische achtergrond.
Opvallend dit jaar was het aantal inzetten met een medische achtergrond. Foto: KNRM

KNRM Blaricum voer 65 keer uit voor watersporters in nood in 2021

112

BLARICUM - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een rustig jaar. In 2021 voeren de reddingboten meer dan 2.200 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was lager dan in 2020. Het reddingstation in Blaricum kwam ruim 65 keer in actie.

In het oog springende reddingsacties, waarbij het Blaricumse KNRM station betrokken was, zijn onder andere de vermissing van drie kanoërs die onder zeer slechte omstandigheden het water op waren gegaan. Ze zijn onderkoeld geraakt maar verder ongedeerd aan land gebracht.

Tragisch Ongeval
In het voorjaar werd de reddingboot naar een tragisch ongeval gestuurd waarbij een jongeman verdronk nadat hij onder water getrokken werd bij een tocht met een sloep.

Opvallend dit jaar was het aantal inzetten met een medische achtergrond. Er werd diverse keren uitgevaren voor een zogenaamde medische evacuatie.

Vinger en drone
Zo kwam een man met zijn vingers in de wieken van een drone aan boord van een motorjacht. In juli brak een man aan boord van een schip op het Eemmeer zijn enkel.

In augustus werd eerste hulp verleend aan een uitgeputte zeiler die na het omslaan van zijn zeilboot 30 minuten in het water lag, mede door zijn complexe medische voorgeschiedenis was hij er slecht aan toe.

Werkomstandigheden
Door alle coronamaatregelen had de vrijwillige bemanning nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn.

Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren in vaste bubbels met een minimum aan bemanningsleden. Ondanks de beperkingen zijn alle 45 reddingstations volledig inzetbaar gebleven.

Samenwerken
Jacob Tas, directeur KNRM: “Bij de KNRM draait het bij uitstek om samenwerken. Maar door corona moest het samenwerken soms op hele andere, nieuwe manieren.”

“Dat de reddingstations 100% operationeel inzetbaar bleven, verdient een enorm groot compliment aan alle medewerkers en vrijwilligers; de bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissieleden.”

Steun onontbeerlijk
“En niet te vergeten de mensen die dit op de achtergrond mogelijk maken: partners, familieleden en werkgevers. Hun steun is onontbeerlijk voor het werk dat we doen.”

In 2022 gaat de KNRM verder met de vlootvernieuwing. De oudste boten uit de huidige reddingvloot zijn na 30 jaar trouwe inzet toe aan vervanging.

Nieuwe reddingboot
In Blaricum zal in 2022 ook een nieuwe reddingboot gestationeerd worden. Daarnaast wordt momenteel onderzocht hoe het onderkomen van de bemanning en het boothuis gemoderniseerd kunnen worden.

De KNRM ontvangt geen subsidies, financiering van de reddingboten en gebouwen wordt daarom gerealiseerd dankzij particuliere schenkers en donaties van bedrijven.

Donateurs en vrijwilligers
De KNRM is een organisatie dat sinds 1824 levens redt op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De KNRM wordt volledig gefinancierd door donateurs en nalatenschappen.

De bemanningsleden van de KNRM zijn vrijwilligers die professioneel opgeleid worden om het zware werk aan boord van de reddingboten uit te kunnen voeren.

Uit de krant