Afbeelding

Tips om duurzaamheid te introduceren in je horecazaak

Advertorial

Verduurzamen loont. Niet alleen voor de planeet, ook voor je horecazaak. Het geeft je een aantrekkelijk groen imago en kan je helpen besparen. Wil je een start maken met het verduurzamen van je horecazaak maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze handige tips kun je direct aan de slag.

Een duurzamer interieur
Comfortabele stoelen, tafels en terrasmeubilair zijn natuurlijk onmisbaar voor je horecazaak. Kies bij de aanschaf van nieuwe meubels voor duurzame materialen en focus op hergebruik. Een likje verf, een nieuw tafelblad of een nieuwe stoffering doen wonderen. Maar pas wel op dat je hier niet in doorslaat. Je kunt meubels niet eindeloos blijven opknappen. Vervang meubilair dat versleten is met duurzame (gerecyclede) meubels. Er komen steeds meer leveranciers die van afvalmaterialen hoge kwaliteit meubelen maken. Zoals gerecycled plastic dat tot nieuwe tafelbladen wordt geperst of verspilde kleding dat wordt gerecycled in bruikbare textiel voor stofferingen.

Energie besparen
Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het verduurzamen van jouw horecazaak is het verlagen van het energieverbruik. Vooral de keuken verbruikt iedere dag opnieuw veel stroom. Energiezuinige horeca apparatuur helpt om het energieverbruik en de energierekening te verlagen. Bovendien worden energiezuinige investeringen gestimuleerd met behulp van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Een deel van de investering kan je dankzij deze regeling aftrekken van de fiscale winst. Ben je toe aan nieuwe apparatuur? Overweeg dan om te investeren in energiezuinige apparatuur.

Andere mogelijkheden om energie te besparen zijn het gebruik van LED verlichting, automatische lichtsensors in het toilet, een groene energie leverancier kiezen of zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen.

Voedselverspilling tegengaan
Voedselverspilling blijft een groot probleem in de horeca. Er wordt jaarlijks nog veel te veel voedsel verspild. Tijd om hier serieus mee aan te slag te gaan en eens kritisch naar de porties, de menukaart en het inkoopbeleid te kijken. Er wordt zowel aan tafel bij de gast als in de keuken nog teveel verspild. Merk je dat er veel eten overblijft? Overweeg dan om de porties te verkleinen. Grote kans dat het de gast niet eens opvalt. Verklein het aandeel vis en vlees bijvoorbeeld en voeg meer groenten toe. Het verkleinen van de menukaart helpt ook. Leg de focus op een aantal sterke gerechten en zorg dat er kruisbestuiving is tussen de ingrediënten en gerechten. Dit helpt om doelgericht in te kopen.

Lokaal inkopen
Door lokaal in te kopen hoeven verse producten een minder lange weg af te leggen voordat ze bij jou in de keuken terecht komen. Dat is beter voor het milieu maar dat niet alleen. De smaakkwaliteit is een stuk beter en het voorkomt bederf. Producten blijven langer vers waardoor je voedselverspilling voorkomt. Bovendien doen streekproducten het goed op de menukaart. Unieke producten met een verhaal spreken gasten aan. Maak daarom afspraken met lokale (groente)boeren, slagers en bakkerijen.

Uit de krant