Afbeelding

Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Advertorial

Steeds meer inwoners van Laren en omgeving leggen zonnepanelen op hun dak. Dit is een flinke investering, maar uiteindelijk verdient u uw investering weer terug. U wekt immers zelf stroom op, waardoor u minder af hoeft te nemen van uw energieleverancier. Hierdoor dalen uw energiekosten. Daarbij komt dat u een steentje bijdraagt aan het klimaat door zelf stroom op te wekken. Heeft u momenteel nog geen zonnepalen op uw dak liggen, maar is dit wel uw wens? Dan bent u mogelijk al aan het zoeken naar geschikte panelen. Wij helpen u hier graag een handje bij. Daarom zetten wij hier een aantal aandachtspunten bij het kopen van zonnepanelen op een rijtje.

1. Soort paneel
De vraag naar zonnepanelen is de laatste jaren ontzettend gegroeid. Hierdoor zijn er steeds meer bedrijven die zich toeleggen op de productie van deze panelen. Dit heeft ertoe geleid dat u vandaag de dag verschillende soorten zonnepanelen kunt kopen. Zo maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Eerstgenoemde panelen zien er vaak wat rustiger uit en hebben bovendien een zwarte kleur. Polykristallijne zonnepanelen hebben daarentegen juist een blauwe kleur. Hierdoor zijn ze enigszins goedkoper in de aanschaf. Daar staat tegenover dat monokristallijne zonnepanelen vaak een hoger rendement hebben.

2. Garantie
De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Legt u deze panelen op uw dak? Dan hoeft u hier de komende jaren niet naar om te kijken. Toch is het niet zo dat de kwaliteit van zonnepanelen altijd hetzelfde is. Nee, want sommige panelen begeven het binnen 25 jaar. Daarom raden wij u aan goed naar de garantie te kijken voordat u zonnepanelen koopt. Als er sprake is van een goede garantie is het niet erg als een zonnepaneel het eerder begeeft. U neemt dan immers gewoon contact op met het bedrijf waar u de zonnepanelen gekocht heeft. Kijk overigens niet alleen naar de garantie op de panelen zelf, maar richt u ook tot de omvormer(s). Dit onderdeel gaat meestal minder lang mee dan zonnepanelen.

3. Prijs
Wilt u uw dak vol leggen met zonnepanelen? Dan is dit een flinke investering. Daarom kijken veel mensen naar de prijs van zonnepanelen. Logisch, want het is fijn als u hierop kunt besparen. Heeft u goedkope zonnepanelen gevonden? Schaf deze dan niet blind aan. De panelen mogen dan goedkoop zijn, maar mogelijk laat de kwaliteit te wensen over. Daarom raden wij u aan offertes op te vragen bij verschillende partijen. Richt u niet alleen tot de provincie Noord-Holland want u kunt ook zonnepanelen kopen in de provincie Utrecht. Mogelijk krijgt u hier zelfs wel een gunstiger voorstel dan van bedrijven uit Noord-Holland. Heeft u inmiddels verschillende offertes gekregen? Vergelijk deze dan rustig met elkaar. Op basis hiervan kunt u uiteindelijk een weloverwogen keuze maken.

Uit de krant