Afbeelding

Waar moet je op letten bij woonverzekeringen

Advertorial

Een of meerdere woonverzekeringen hebben we eigenlijk allemaal wel. Uiteraard hoop je geen gebruik te hoeven maken van je woonverzekering, want dan is er iets onplezierigs gebeurd. Maar ook als je ze een tijd niet nodig hebt, is het toch een goed idee om te weten wat er wel en niet gedekt is door de verzekering die jij hebt afgesloten. Ook wat betreft de premie die je moet betalen, zijn er vaak grote verschillen die niet altijd verklaard kunnen worden door extra dekking. Overstappen is minder moeilijk dan de meeste consumenten denken. Maar eerst een lijstje van de meest voorkomende woonverzekeringen.

1. WA-verzekering

De meeste volwassenen hebben wel een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Vaak vallen de kinderen ook onder de dekking. De verzekering is bedoeld voor schade die wordt toegebracht aan derden of diens bezittingen. De dekking is vaak erg hoog maar de premie valt reuze mee. In het algemeen gaat het ook om kleine schades zoals bijvoorbeeld het omgooien van een vaas of een ander object bij iemand anders thuis. Zeer grote schades, zoals bij het veroorzaken van lichamelijk letsel bij een ongeluk worden in het algemeen vaak gedekt door de ziektekostenverzekering van het slachtoffer.

2. Inboedelverzekering

Vrijwel iedere volwassenen heeft bezittingen en vaak is dat nog meer dan je zelf denkt. Bij een calamiteit, zoals brand of wateroverlast kan je zomaar al je spullen kwijtraken. Dat geldt niet alleen voor de huishoudelijke apparatuur en meubels, maar ook voor zaken als kleding, sieraden en waardevolle hobby-artikelen. Iets om over na te denken en wellicht zelfs aanleiding om over te stappen van inboedelverzekering.

3. Opstalverzekering

Een eigen woning is een trots bezit, maar ook iets om goed te beschermen. Een opstalverzekering is vaak verplicht als je een hypotheek hebt. Een opstalverzekering is bedoeld om in geval van calamiteiten een vergoeding te krijgen voor het huis en alles waar daaraan aard- en nagelvast verbonden is . Dat laatste kan per verzekering nog wel eens verschillen.

4. Een ‘buiten de deur’ verzekering

Steeds vaker nemen we kostbare spullen mee als we buiten de deur zijn, denk alleen maar aan de smartphone. Het is onplezierig als deze dure apparatuur niet verzekerd is als je de deur uit gaat.

Belangrijk is de prijs, maar ook voorwaarden

Verzekeringen worden vaak afgesloten en dan vergeten, ook omdat het complex lijkt om over te stappen. Dat is echter vaak niet meer het geval en bij langlopende verzekeringen kan je in het algemeen al binnen een maand een andere verzekering afsluiten die beter bij jouw omstandigheden past. Daarbij draait het echter niet alleen om geld maar zeker ook om voorwaarden. Een belangrijk verschil bij dit soort verzekeringen is bijvoorbeeld wat niet wordt gedekt omdat de consument dit had kunnen voorkomen. Het maakt daarbij een groot verschil of wateroverlast door een kapotte wasmachine al dan niet wordt vergoed door de verzekering. Als je net een nieuwe laminaatvloer hebt laten leggen, is het pijnlijk dat deze niet wordt gecompenseerd omdat jij de schade had kunnen voorkomen volgens de verzekeraar. Vergelijk ook daarom regelmatig je woonverzekeringen.

Uit de krant