Afbeelding

Waar moet een goede RI&E aan voldoen?

Advertorial

Een bedrijfsongeluk tijdens het bedrijfsproces met machines, confrontaties tussen personeel met agressie, voor een te lange tijd achter het computerscherm zitten of kampen met een hoge werkdruk; diverse oorzaken kunnen leiden tot gezondheidsproblemen op de werkvloer. Deze kwesties zijn niet alleen lastig voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Daarom is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van belang. Met een RI&E brengt u de bedrijfsrisico´s in kaart, waardoor u de gevaren kunt minimaliseren. 

Vereisten aan een goede RI&E

Binnen de Arbowet krijgt de RI&E zo´n vooraanstaande rol, dat de expliciete eisen worden vermeld waaraan een RI&E dient te voldoen. Zo moet een RI&E:

  • in een overzicht beschrijven welke bedrijfsrisico´s bij de werkzaamheden aanwezig zijn
  • de gevaren aangeven en de maatregelen die de risico´s minimaliseren
  • risico´s voor specifieke categorieën werknemers beschrijven, zoals voor jeugdig personeel of zwangere medewerkers
  • analyseren wat de kans is op ongewenste omgangsvormen en hoe hiervoor het risico kan worden verkleind
  • een aanpak beschrijven hoe personeel toegang heeft tot bedrijfsartsen, preventiemedewerkers, veiligheidsdeskundigen en arbeids- en organisatiedeskundigen van een arbodienst
  • een uitgebreid plan van aanpak hebben met maatregelen om de risico´s te minimaliseren of uit te sluiten

Waarom een RI&E opstellen?

Niet alleen bent u wettelijk verplicht om een goede RI&E op te stellen, ook helpt een gedegen opgestelde RI&E u bij de bedrijfswerkzaamheden. Wanneer u samen met uw medewerkers de bedrijfsrisico´s in kaart brengt, zijn zij beter op de hoogte van de gevaren die met bij de bedrijfsprocessen aanwezig zijn. Bovendien neemt u maatregelen om deze risico´s uit te sluiten. Hierdoor verlaagt het ziekteverzuim, ontstaat er een goede werksfeer en verhoogt u de productiviteit. Hoe meer tevreden het personeel is, des te positiever het imago van u als werkgever zal zijn. Dit maakt bijvoorbeeld het binden van uw medewerkers of het vinden van nieuw personeel eenvoudiger. 

Hulp bij het opstellen van een goede RI&E

Veel werkgevers twijfelen welke onderdelen zij moeten opnemen om een goede RI&E op te stellen. Er bestaat namelijk geen standaard RI&E die voor elke onderneming identiek is. Een RI&E is afhankelijk van de sector waarbinnen u werkzaam bent, hoe groot uw bedrijf is of dat uw onderneming bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werkt. De risico´s op ziekte of ongevallen van personeel verschillen nu eenmaal per bedrijf. Voor sommige branches is er wel een RI&E voorbeeld aanwezig, zodat u met dit instrument veelvoorkomende risico´s binnen uw sector kunt beschrijven. Zo weet u als werkgever dat u geen bedrijfsrisico´s vergeet. Dit vergemakkelijkt het opstellen van een RI&E. Voor professionele begeleiding bij het creëren van een RI&E is vergelijkingssite HR Navigator bovendien een aanrader. Bekijk meteen hun website en vind de beste RI&E aanbieders uit uw regio. 

Uit de krant